8 besplatnih strategija u borbi protiv depresije

0

Današnji način života, nezaposlenost, povećani stres i bolest, iz dana u dan, kod žena izaziva depresiju. Nedostatak novca onemogućuje da se depresija liječi na adekvatan način. Zbog toga se mora pronaći alternativni način da biste se riješili ovog, nimalo prijatnog, poremećaja. Sledećih par načina bi vam trebalo pomoći da veoma lako eliminišete depresiju, jednom zauvijek.

 

Ne krivite sebe

Ovo je najjednostavniji, najjeftiniji i najjednostavniji način da pobijedite depresiju. Depresija je bolest kao i svaka druga i morate to da prihvatite. Onog trenutka kada postanete svjesni da bolujete od nje te da vi, u stvari, nimalo niste krivi za to, tada ste na korak od izliječenja.

 

Razgovarajte

Nije lako, ali povjeravanje bližnjima da bolujete od depresije sigurno je bolje i zdravije nego da šutite o tome. Neće baš svako razumjeti vaše stanje. Sigurno im je lakše prihvatiti da vam je ruka slomljena ili da vas leđa bole nego da imate neku mentalnu bolest. Pa čak iako vas u potpunosti ne razumiju, ipak je bolje da znaju nego da sami prolazite kroz sve.

 

Vodite računa o zdravlju i redovno vježbajte

Možda je vježbanje poslednja stvar na koju pomislite kada ste depresivni, ali malo adrenalina će vam sigurno pomoći da se bolje osjećate. Naučno je dokazano da trideset minuta fizičke aktivnosti dnevno za 12 sedmica smanjuje simptome depresije za 50%. Takođe, trudite se da vodite računa o svom fizičkom zdravlju. Redovno posjećujte doktora, jer većina opasnih bolesti kao što su dijabetes i bolesti srca usko su povezane za stresom i depresijom.

 

Ne zanemarujte kućne poslove

Pokušajte da redovno obavljate sve svoje kućne obaveze. Najgore šta možete da uradite je da po cijeli dan sjedite u pidžami i sažalijevate sami sebe. Zasučite rukave, operite to nagomilano suđe ili stavite veš da se suši. Zagarantovano ćete se osjećati bolje.

 

Zdravo se hranite

Ono što jedete ne utiče samo na vaše tijelo nego i na mozak. Zbog toga je veoma važno šta jedete kada se borite protiv depresije. Iskreno, ne postoji hrana koja direktno utiče na nestanak ove bolesti. Međutim, neka hrana je bolja od druge. Primjera radi, kada ste depresivni najbolje bi bilo da jedete hranu bogatu ugljenim hidratima, omega-3 masnim kiselinama i vitaminom D. Ova hrana pojačava izlučivanje seratonina, hormona sreće.

 

Izbjegavajte alkohol i tablete

Iako se ponekad čini da su alkohol i tablete najlakši i najbrži način da se bolje osjećate, nemojte ih konzumirati. Oni pružaju trenutno zadovoljstvo, a u organizmu prave potpuni haos. Posebno kombinacija alkohola i antidepresiva je veoma opasna i može da bude opasna i po život. Čaša vina s vremena na vrijeme ne može da škodi, ali nemojte da vam prelazi u naviku dok god se u potpunosti ne izliječite od depresije.

 

Dobro se naspavajte

Depresija i nedostatak sna često su usko povezani. Opštepoznato je da se nesanica najčešće javlja kod depresivnih žena. Zbog toga je važno da se dobro naspavate. Razmislite o tome da napravite raspored kada ćete ići na spavanje, a kada ustajati ujutro te pokušajte da ga se pridržavate.

 

Ne pretjerujte sa poslom

Ukoliko radite stresan posao i stalno ste u nekoj brzini, usporite. Previše posla i nemogućnost njegovog obavljanja na vrijeme izaziva stres, a samim tim i depresiju. U redu je da ponekad ne dajete 100% od svojih mogućnosti. Ako radite i sa pola manje truda ipak je to rad i doći ćete do cilja. Zapamtite da ste sami sebi najvažniji i ako vi ne mislite na sebe i svoje zdravlje, sigurno neće ni drugi.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info