Nakon ovoga, bananu nikada više nećete gledati istim očima!

0

Banane sadrže tri vrste prirodnih šećera – saharozu, fruktozu i glukozu, kao i vlakna. Poznato je da one trenutno i značajno povećavaju nivo energije u organizmu, ali činjenica je da su one mnogo više od toga.

Zapravo, banane dokazano pomažu u sprečavanju i prevazilaženju određenih oboljenja i zdravstvenih problema, a u nastavku saznajte koliko su one zaista dobre!

Depresija


Istraživanja pokazuju da se osobe koje pate od depresije osjećaju mnogo bolje nakon konzumiranja banana. One sadrže triptofan, vrstu bjelančevine koju tijelo pretvara u serotonin, hormon koji pomaže da se opustite, osjećate bolje i srećnije. Serotnin se često naziva i hormonom sreće, a njegov nedostatak u organizmu može dovesti do depresije i anksioznosti.

Konstipacija


S obzirom da su bogate vlaknima, kada se redovno konzumiraju, banane mogu pomoći u obnovi normalnih funkcija crijeva.

Krvni pritisak


Visok nivo kalijuma i veoma nizak nivo natrijuma u bananama predstavlja veoma snažno prirodno sredstvo u kontrolisanju visokog krvnog pritiska.

Mamurluk


Jedan od najbržih, najzdravijih i najlakših načina da eliminišete užasni mamurluk jeste da konzumirate milkšejk ili smoothie od banana u koji ćete dodati i par kašičica meda. Banane imaju umirujuće dejstvo na želudac, a uz pomoć meda, obnavljaju osiromašeni nivo šećera u krvi dok će mlijeko pomoći da organizmu vratite neophodnu hidrataciju.

Žgaravica


Istraživanja pokazuju da banane imaju i pozitivan efekat na kiseline u organizmu. Sledeći put kada vas bude mučila žgaravica, pojedite bananu za brzo, prirodno i umirujuće olakšanje.

Čirevi na želucu


Zbog svoje mekane strukture, banane se sve više koriste i kao hrana protiv određenih crijevnih poremećaja. One pomažu u neutralisanju visokog nivoa kiseline u želucu te smanjuju iritacije oblaganjem sluzokože želuca.

PMS


Visok nivo vitamina B6 u bananama reguliše nivo glukoze u krvi, vitalnog “elementa” koji utiče na vaše raspoloženje.

Nervi


Banane su bogat izvor nekoliko esencijalnih vitamina B grupe koji pomažu u smirivanju nervnog sistema. Istraživanja pokazuju da svakodnevni pritisak, posebno na poslu, može dovesti do “natrpavanja” nezdravim namirnicama, kao što su razne vrste grickalica i slatkiša. Istraživanje je uključilo preko pet hiljada osoba te je pokazalo da su najgojaznije osobe zapravo bile izložene i najvećim pritiscima na radnom mjestu.

Zaključeno je da, “kako bi se izbjeglo natrpavanje hranom usljed stresnih situacija, potrebno je da kontrolišete nivo šećera u krvi redovnim užinama bogatim ugljenim hidratima, svaka dva sata, kako bi nivo šećera u krvi ostao stabilan”. Preporuka je da ta užina bude, upravo, banana.

Anemija


Banane su i bogat izvor željeza koje je od vitalnog značaja za stimulisanje proizvodnje hemoglobina u krvi te predstavljaju i prirodno oruđe u borbi protiv anemije.

Ugrizi komaraca


Koristite unutrašnji dio kore banane kako biste ublažili bol od ugriza komaraca – jednostavno istrljajte bolno mjesto. Kora od banane vam može pomoći da smanjite svrabež, otok i iritaciju kože.

Jutarnja mučnina


Konzumiranje banana između obroka pomaže u održavanju šećera u krvi na stabilnom nivou te značajno smanjuje simptome jutarnje mučnine.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info