Masna kosa: 9 prirodnih lijekova koji trajno rješavaju problem

0

Neupućeni obično kažu: “Pa operi kosu i neće biti masna!” Međutim, treba poznavati razliku između neredovne higijene i zdravstvenih stanja koja utiču na pretjerano lučenje žlijezda usljed čega kosa postaje masna.

Kao i u većini slučajeva, jedan od vodećih uzroka većine zdravstvenih problema je genetika te postoji veoma velika vjerovatnoća da imate masnu kožu, ukoliko su je i vaši roditelji imali. S druge strane, skloni smo korištenju proizvoda za njegu kože koji sadrže mnoštvo hemikalija, a koje mogu napraviti prilično veliku štetu.

Pored toga, lijekovi mogu dovesti do neravnoteže hormona pa se nemojte iznenaditi ukoliko vam koža postane masna nakon određenih oboljenja. Ne treba potcjenjivati ni promjenu godišnjih doba, jer i one utiču na “ubrzan” rad žlijezda koje luče više masti i ulja nego obično.

Faktori usljed kojih kosa postaje masna

  • Vlažnost vazduha i intenzivna toplota: Tokom toplijeg vremena, kod velikog broja žena kosa se masti, jer toplota može povećati stopu lučenja masti.
  • Hormoni: Promjene koje izazivaju hormoni mogu aktivirati lojne žlijezde.
  • Stres: Povećan nivo stresa može uticati i na povećanje lučenja lojnih žlijezda.
  • Nasljedni faktor: Ukoliko su vaši roditelji imali ili imaju masnu kosu, postoje velike šanse da je i vaša kosa masna.

Nasuprot uvriježenom vjerovanju, kosa može postati masna veoma brzo nakon pranja. Pošto se masna kosa obično povezuje da lošom higijenom, veliki broj žena u konstantnoj je potrazi za lijekovima koji bi mogli da im pomognu. Mi vam donosimo neke od najboljih koji vam mogu pomoći da riješite ovaj, nimalo prijatan, problem.

Alkohol


Kombinujte času alkohola sa par čaša čiste vode kako biste dobili smjesu za ispiranje kose. Najbolje je da koristite piće sa visokim sadržajem alkohola (votka, rakija i slično). Ukoliko nemate “žestu”, možete koristiti i pivo.

Jabukovo sirće


Manju posudu napunite vodom i dodajte ¼ šolje jabukovog sirćeta. Namočite kosu, a zatim je temeljno ispreite mlakom vodom. Drugi način je da smjesu uspete u bocu sa raspršivačem, pošpricate po kosi i isperete.

Prozirni šampon


Birajte prozirne šampone, jer oni imaju tendenciju da bolje ispiraju masti od proizvoda koji sadrže dodatne sastojke i koji mogu ostaviti talog u kosi.

Masaža vlasišta


Tokom šamponiranja, masirajte vlasište kako biste uklonili masti i ulja iz kose.

Izbjegavajte korištenje regeneratora


Nemojte koristiti regenerator nakon šamponiranja, jer ovaj proizvod oblaže vlasi dodatnim uljima koja utiču na lučenje masti. Ukoliko ga morate koristiti, onda ga nanosite samo na vrhove, nikako na vlasište.

Ispiranje čajem


Taninska kiselina koju čaj sadrži djeluje kao adstrigent što pomaže u “liječenju” masnog vlasišta. Ispirajte kosu čajem. Potrebno vam je četiri kesice čaja i pet šolja vode. Napravite čaj i sačekajte sat vremena, dok se skroz ne ohladi. Kosu isperite čajem, izmasirajte vlasište, iscijedite čaj iz kose te na kosu “nabacite” kapu za tuširanje (ili plastičnu kesu) i omotajte je peškirom. Nakon dvadesetak minuta isperite mlakom vodom.

Sok od limuna


Sok od limuna dokazano kontroliše količinu masti i ulja te smanjuje količinu taloga koji ostaje nakon šampona ili regeneratora. Kosu operite šamponom. Iscijedite dva limuna i dobijeni sok pomiješajte sa dvije šolje vode. Dobijenu smjesu nanesite na vlasište koje ćete izmasirati. Nakon pet minuta kosu isperite mlakom vodom.

Ispiranje vodom


Nakon šamponiranja kose, temeljito ispiranje čistom vodom je obavezno, jer na taj način vlasište oslobađate pjenastog taloga koji privlači prljavštinu i utiče na lučenje masti.

Dječiji puder


Ne trošite novac na suhi šampon! Kada se kosa umasti, na korijen pospite dječiji puder. Nakon pet do deset minuta puder uklonite iz kose koristeći češalj.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info