5 grešaka koje pravite pri čišćenju lica

0

Da, znamo, čišćenje lica tako je jednostavna radnja, zar ne? Pljusnete se vodom, naneste malo sredstva za čišćenje lica i to je to. Osim, što to i nije baš tako jednostavno, imajući u vidu mnogobrojna sredstva za čišćenje koja su dostupna, a ako posao ne obavljate kako treba, veoma brzo će se pokazati prvi znakovi – crvenilo, iritacija, akne.

Ipak, nema mjesta strahu – pridržavajte se sljedećih savjeta i sve će biti u redu.

Vlažne maramice


Vrijeme je da ih prestanete koristiti, bar kada je u pitanju čišćenje lica. One mogu biti najlakša opcija, ali po koju cijenu? Većina ih sadrži hemikalije koje, definitivno, pomažu u uklanjanju šminke, ali istovremeno mogu izazvati i iritacije kože. Skidanje maskare pomoću vlažnih maramica? Izbjegavajte koliko god je to moguće!

Jedno pranje je dovoljno


Da li je to tako? Razmislite o svim proizvodima koje nanosite na kožu, od krema do šminke. Ne zaboravite da zagađenost životne sredine takođe ima uticaj na kožu. Upravo zbog toga bi bilo mudro da lice čistite dva puta uveče. Prvo pranje će ukloniti tek površinske nečistoće dok drugo pranje, zapravo, odrađuje pravi posao, tj. dubinski uklanja sve nečistoće iz pora.

Mijenjanje temperature vode


Topla voda ne otvara, a hladna ne zatvara pore. Dakle, nema potrebe da mijenjate temperaturu vode prilikom pranja lica. Ukoliko to radite, samo ćete “šokirati” kožu. Mlaka voda je, zapravo, idealna kada je riječ o čišćenju lica.

Piling, piling, piling


Mekana i čista koža osjećaj je koji želimo da imamo skoro svakog dana. Naravno, idealna stvar da to postignemo jeste korištenje pilinga. Ipak, dva puta sedmično sasvim je dovoljno da ga radite. Ukoliko to radite češće, bilo da se radi o prirodnom ili fabričkom pilingu, možete iritirati kožu.

Kremasti proizvodi za čišćenje kože


Oni su zaista odlični, zar ne? Tako su umirujući za suhu kožu i često je veoma primamljivo ostaviti ih par minuta da “djeluju” na koži. Ipak, oprez: oni nisu namijenjenji za hidrataciju i kada ih koža upije manje su efikasni u eliminisanju nečistoća.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info