5 znakova da trebate okončati prijateljstvo

0

Na planeti Zemlji živi preko sedam milijardi ljudi pa ako ste prijatelj nekome ko vas čini da se osjećate bijedno skoro svaki put kada ste u njegovom pristustvu; ko vas direktno (ili pasivno-agresivno) vrijeđa, ko vas koristi zbog vašeg ugleda ili finansija; vrijeme je da se takve osobe ili osoba otarasite.

Prije nego saznate koji su to znakovi da trebate okončati prijateljstvo, imajte u vidu da ako ste konstantno u društvu s nekim ko je negativan ili prilično zao prema vama, to ne samo da može uticati na vaše psihičko već i na fizičko zdravlje.

Svađe su normalne, ali nerazumijevanje nije


Pravo, iskreno prijateljstvo između dvije odrasle žene s vremena na vrijeme će prolaziti i kroz teške trenutke. Ukoliko imate dobar odnos sa prijateljicom, ali se s vremena na vrijeme i sporječkate, to je sasvim normalno i u redu, jer to znači da vas dvije komunicirate otvoreno i slobodno. Kao i kod svake druge vrste veze, nakon što se “ohladite”, sasvim je normalno da ćete pričati o problemu.

Međutim, ako se “redovno” svađate s prijateljicom i ako ona odbija da vas sasluša ili da sagleda vašu tačku gledišta ili, ukoliko ona svako malo spominje temu za koju zna da vas iritira ili ako priča, a vi još uvijek niste završili s onim što ste imali reći – to je znak nepoštovanja. Postoji veoma velika razlika između iskrenog razgovora i provokacije.

Laganje nije u redu


Ukoliko vas prijateljica laže – bez obzira da li je u pitanju njen posao, porodica ili neki sasvim treći aspekt života – nemate šta da radite s njom. U svijetu postoji iznenađujuće velik broj lažova, a ako vaša prijateljica ne može biti iskrena s vama, onda ona ima veće mentalne probleme nego što je problem laganja. Lažljivcima je u životu potreban neko ko će slušati njihove priče, a u ovom slučaju vi ste samo neko ko će slušati i povjerovati u sve rečeno.

Ali, to svakako nije pravo prijateljstvo. Naravno, ne pričamo o bezazlenim lažima – koliko ste potrošili na godišnji odmor ili da li nečija zadnjica izgleda previše glomazno u određenoj suknji ili pantalonama (mada i u ovakvim situacijama, ako vam prijateljica neće reći istinu, ko će onda?). Ukoliko se u vašem životu nalazi lažov to je i više nego dobar razlog da se okonča prijateljstvo.

Nije u redu da vas ponižava


Vjerovatno nema potrebe napominjati, ali ako vas prijateljica verbalno ponižava – što uključuje uvrede, podrugljive komentare i pričanje negativnih stvari o vama okolo – završite tu priču. Odmah. Sada.

Iskorištavanje nije prihvatljivo


Ako je neko vaš prijatelj samo zbog koristi koje od vas ima – pristup određenim mjestima ili ljudima, novac, vožnja i slično – to vam nije prijatelj već osoba koja vas iskorištava. To ste već i sami znali, zar ne?

Ako se ne ponaša kao prijateljica onda vam i nije prijateljica


Ako stalno radite stvari za vašu “prijateljicu” – družite se samo kod njene kuće, uvijek vi zovete ili šaljete sms-ove ili elektronsku poštu, šaljete poklone za rođendane i slično, a ona to ne “uzvraća” na sličan način, to nikada nije ni bilo pravo prijateljstvo.

Ne, ovdje se ne radi o tome da vam neko mora pokloniti nešto iste vrijednosti kao vi njemu već o jednostavnom znaku pažnje. Ukoliko vas se ona neće sjetiti i u lošim i u dobrim trenucima, ko će onda?

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info