6 vitamina za zdrav organizam tokom ljeta

0

Tokom ljetnih mjeseci, određeni vitamini su vam potrebniji od drugih. Kako biste se osjećali mladoliko, bili puni energije i eliminisali alergije, ovog ljeta unosite što više sledećih vitamina.

 

Vitamin C

Istraživanja pokazuju da vitamin C može pomoći vašem tijelu da se privikne na više temperature u kraćem vremenskom roku, usljed čega je manja vjerovatnoća da vam bude prevruće. On vam pomaže da vam bude rashladno i smanjuje šanse od pojave oboljenja koja se povezuju sa visokim temperaturama. Narandže i drugi citrusi, paprike, brokula i papaja neki su od najboljih i najukusnijih izvora ovog vitamina.

 

Vitamin D

Iako nije poželjno da preopteretite organizam ovim vitaminom (izlaganje sunčevoj svjetlosti), on ipak pomaže vašem tijelu da se prilagodi sunčevim zrakama. Vitamin D zgušnjava kožu te je čini manje podložnom nastajanju opekotina od sunca, a pomaže i u sprečavanju nastanka bora. Gljive su odličan izvor ovog vitamina.

 

Vitamin A

Pomozite vašem tijelu da se oporavi od oštećenja kože izazvanih nepovoljnim sunčevim zračenjem! Vitamin A pomaže u obnovi kolagena i elastina u vašoj koži koji se bore protiv znakova starenja. Ko to ne bi želio? Mrkva, dinja i bundeva tri su jednostavna načina da unosite više ovog vitamina.

 

Vitamin B6

Postoji nekoliko različitih vitamina B grupe, ali svi su korisni u ljetnim mjesecima. Vitamin B6 može pomoći u borbi protiv umora koji može pratiti duge, aktivnostima ispunjene, ljetne dane. Šta je dobar izvor ovog vitamina? Pistacije! Savršena užina za sve vas koji ste u pokretu.

 

Vitamin B3

Držite vaš probavni sistem pod kontrolom pomoću vitamina B3. Nema ništa gore od nadutosti tokom sezone bikinija. Koje namirnice će vam pomoći da pobijedite nadimanje? Ukusni, nemasni izvori proteina, kao što su piletina i tunjevina.

 

Vitamin E

Protiv sezonskih alergija koje se javljaju u ljetnim mjesecima možete se boriti korištenjem vitamina E. Vjerovatno će vam biti drago kada saznate da su omiljene grickalice – bademi, kikiriki i pinjole – prebogat izvor ovog vitamina.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info