6 zabluda o prestanku pušenja

0

I sami znate da postoje mnogobrojne zdravstvene koristi koje se povezuju sa prestankom pušenja, ali isto tako postoje i mnogobrojne zablude kada je u pitanju sam prestanak. Ukoliko vi ili neko koga poznajete vjeruje u njih, bilo bi i više nego dobro da pročitate sljedeće.

 

Elektronska cigareta će vam pomoći da prestanete

Najnovija istraživanja pokazuju da elektronska cigareta i nije toliko efikasna u odvikavanju od pušenja. Čak 82 istraživanja su u novije vrijeme urađena na tu temu i sva su pokazala skoro pa iste rezultate: osobe koje su koristile elektronsku cigaretu zapravo su imale mnogo manje šanse da prestanu pušiti u odnosu na osobe koje je uopšte nisu koristile.

 

Definitivno ćete se udebljati

Vjerujte nam na riječ – niste vitki zbog cigareta! Zapravo, određena istraživanja pokazuju da pušenje može uticati na povećanje tjelesne težine. To je samo još jedan razlog da se zauvijek riješite ove navike. Pa, zbog čega je ova zabluda i dalje uvriježeno mišljenje? Istina je da ćete povećati obim struka ukoliko cigarete zamijenite nezdravim grickalicama.

 

Prestanak pušenja košta

Ne želite da investirate u nikotinske flastere i druge lijekove koji vam mogu pomoći da prestanete pušiti? Pa, ako zbrojite dva i dva, vidjećete da će se oni otplatiti kada više ne budete kupovali cigarete.

 

Nargile su zdravija alternativa cigareta

Ako pušite samo rekreativno (kao kada je riječ o večernjim izlascima), možda mislite da je odlazak u barove sa nargilama zdravija alternativa duhanskog dima. Ipak, niste u pravu. Istraživanja pokazuju da je pušenje nargile skoro jednako toksično kao i pušenje cigareta te da samo jedan dan pušenja nargile povećava izloženost vaših pluća kancerogenim materijama.

 

Prestanak nakon godina pušenja neće poboljšati zdravlje

Nikada nije kasno da imate zdravstvene koristi od prestanka pušenja. Ovdje saznajte šta se vašem tijelu događa nakon prestanka pušenja.

 

Bez cigareta nećete biti u stanju da se nosite sa stresom

Iako većina puši kada je pod stresom, istraživanja pokazuju da su nepušači manje anksiozni od pušača i da su pušači koji prestanu pušiti manje anksiozni od pušača. Pa, kako je ova zabluda nastala? Kada se ljudi naviknu da se nose sa stresom pomoću pušenja, oni se mogu osjećati uznemirenijima kada prestanu, jer ne znaju kako da se nose sa nivoom stresa. Ali, pazite sada: s obzirom da je nikotin stimulans to znači da pušenje ne smanjuje nivo stresa. Ono što bi moglo smiriti pušača tokom pauze za pušenje je najvjerovatnije udaljavanje od stresne situacije.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info