8 grešaka u šminkanju i oblačenju zbog kojih izgledate starije

0

Vaš izbor šminke i kozmetike može istaknuti vaš osjećaj za stil, vaše najbolje karakteristike i pomoći vam da izgledate svježe i puni života. Međutim, ponekad ove odluke mogu imati suprotan efekat: haljina koja baš i ne pristaje najbolje i koja se “bora” i “razvlači” na pogrešnim mjestima ili nijanse šminke koje samo dodatno pojačavaju bore i borice.

Veliki broj žena nije posebno ažuran kada su u pitanju kozmetika i način odijevanja. Ipak, tome bi trebalo posvetiti veću pažnju, jer ono što vam je odgovaralo prije dvije godine ne mora odgovarati i danas. Izbjegavajte sljedećih osam grešaka, jer biste, u suprotnom, mogli izgledati starije nego što to zaista jeste.

Pretrendovski način oblačenja


Osim ako nemate neograničen budžet, držite se “podalje” od trendovskih stvari, jer će one veoma brzo biti out. Naravno, to ne znači da ne trebate uopšte pratiti trendove, ali znači da ih ne trebate slijepo pratiti. Nikada nećete pogriješiti sa klasičnim, elegantnim komadima garderobe. Možete ih nositi više sezona i uvijek će biti in: suknja olovka kroja, blejzer kao i kožni komadi garderobe, cvjetni uzorci i elegantne pantalone.

Preduga kosa


Veliki broj žena dugu kosu povezuje sa mladalačkim, a kratku sa starijim i ozbiljnijim izgledom. Međutim, kako starimo tako i lice počinje da se “stanjuje”, a duga, ravna kosa će pridonijeti još “ispijenijem” izgledu. Ipak, stepenasto ošišana kosa, sa pramenovima koji uokviruju lice, čini lice okruglijim i mladalačkijim.

Korištenje crnog, teškog ajlajnera


Tamne, dramatične oči nije baš tako lako “iscrtati”, a one imaju tendenciju i da bude sve manje privlačnije kako starite. Kako starimo, tako se i naše trepavice prorjeđuju, a veoma veliki broj žena taj nedostatak pokušava prikriti nanošenjem što tamnije šminke. Sve to privlači pažnju na bore oko očiju. Umjesto crnog ajlajnera koristite tamno smeđi ili sivi i zapamtite da je manje više.Takođe, izbjegavajte tečne formule.

Ignorisanje ruku i grudi


Čak iako svakodnevno nanosite kremu sa zaštitnim faktorom na lice, postoje šanse i da zanemarujete ostale dijelove tijela. Vaše ruke, vrat i prsa takođe su izloženi suncu, a veliki broj žena zaboravi da ih zaštiti na isti način kao i lice. Međutim, na ovim dijelovima tijela stvara se veliki broj bora i tamnih mrlja. Dakle, kada nanosite kremu na lice, ne zaboravite da je naneste i na ruke, vrat i prsa.

Preuska ili preširoka odjeća


Sve što je ekstremno – preusko, preširoko, prekratko ili predugo – može privući negativnu pažnju, posebno ako vam je vizuelno neprijatno ili ako ste samosvjesni onoga što nosite. Ukoliko imate 60 godina i nosite mini suknju sa leopardovim uzorkom i osjećate se sjajno onda ćete sjajno i izgledati. Međutim, ako je nosite zato što mislite da ćete u njoj izgledati mlađe – i ako ignorišete činjenicu da štrčite – onda će vas i drugi tako vidjeti. Takođe, ne idite previše ni u drugom pravcu.

Korištenje tamnih karmina


Lijepo definisane usne mogu pomoći da istaknete i druge karakteristike lica, ali pretaman karmin samo će pivući pažnju na bore oko usta. Najbolje je da prvo olovkom označite “ivice”, a da onda usne popunite neutralnom nijansom koja je za mrvicu svjetlija od prirodne boje vaših usana.

Previše pudera


Rješenje za sitne bore nije da ih uvijek prekrijete sa mnogo šminke. Zapravo, ukoliko koristite previše pudera, rizikujete da on uđe u te sitne nabore čineći ih još primjetnijim. Ključ je da “prikrivanje” vršite samo tamo gdje je ono zaista i potrebno, pomoću tečnog ili kremastog pudera (izbjegavajte puder u prahu). Takođe, uvjerite se da puder odgovara boji vašeg tena koja se, takođe, mijenja kako starite.

Previše sjaja


Držite se podalje od svjetlucavih ili sjenki sa ledenim odsjajem, ukoliko vam je cilj da izgledate mlađe – ove formule koje reflektuju svjetlost zapravo naglašavaju sitne bore oko očiju. Umjesto njih, koristite mat sjenke na cijelom kapku, a ako želite malo sjaja, nanesite ga samo na unutrašnje uglove.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info