5 znakova da trebate unositi više proteina

0

Proteini su veoma važan sastojak ishrane i, ukoliko ih ne unosite u dovoljnim količinama, podložniji ste razvoju raznih oboljenja. Potrebno je da ih unosite svakodnevno, a sledeći znaci siguran su pokazatelj da ih ne unosite u dovoljnim količinama.

 

Žudite za slatkišima

Jedan od prvih znakova da ne unosite dovoljne količine proteina: žudite za slatkišima i osjećate se kao da nikada niste u potpunosti siti. Jedna od najkritičnijih funkcija proteina u organizmu je održavanje šećera u krvi na stabilnom nivou, što znači da ukoliko ih ne unosite u dovoljnim količinama nivo glukoze u organizmu jednostavno će tražiti “dopunu”, odnosno slatkiše.

 

Smanjena sposobnost fokusiranja

Uravnotežen nivo šećera u krvi od suštinskog je značaja za sposobnost fokusiranja na stvari koje obavljate. Dakle, kada ste lišeni adekvatne količine proteina, možete se osjećati pomalo izgubljeno. Zašto? Zato što nemate stalan dotok proteina koji, inače, služi kao “gorivo” vašem mozgu.

 

Opadanje kose

Proteini su gradivni blokovi svih ćelija vašeg organizma, uključujući i folikule dlake. Kada su folikule jake, one zadržavaju kosu na glavi, bez obzira na njeno “povlačenje” (češljanje i stilizovanje) tokom dana. Međutim, ukoliko škrtarite sa unosom hranjivih materija odgovornih za jačinu folikula, primijetićete da vam se kosa prorjeđuje (ipak, imajte na umu da to može biti znak i nekog oboljenja, kao što je problem sa štitnom žlijezdom).

 

Slabost

Svima je poznato da su proteini od suštinskog značaja za izgradnju mišića. I, ukoliko ih ne unosite u dovoljnim količinama, vaši mišići mogu početi da se smanjuju tokom vremena. Kao rezultat, možete se osjećati slabo i nesposobni da obavljate vježbe u kojima ste nekada briljirali.

 

Često ste bolesni

Proteini su neophodni kako biste imali snažan imunitet. Dakle, ukoliko ste češće prehlađeni i podložni infekcijama, a inače ste dobrog zdravlja, jedan od glavnih krivaca može biti nedostatak proteina. Još jedan znak: konstantno vam se pojavljuju zanoktice. Vaša koža je najveći organ i ukoliko ona nije “snažna” zbog nedostatka proteina, primijetićete nastajanje pukotina i ranica (kao što su one koje se stvaraju od zanoktica) koje vas potencijalno izlažu patogenima i dovode do infekcija.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info