5 važnih koristi vitamina C za koje morate znati

0

On je jedan od najnevjerovatnijih vitamina. Istraživanja pokazuju da je i više nego dobar po cjelokupno zdravlje, od povećanja dugovječnosti do “brisanja” bora, a u nastavku saznajte i neke od njegovih najboljih koristi.

 

Povećana dugovječnost

Istraživanja pokazuju da pored unosa Vitamina C putem voća i povrća i unošenje ovog vitamina putem sulemenata takođe doprinosi dugovječnosti. Istraživanja pokazuju da dovoljne količine ovog vitamina na dnevnoj bazi muškarcima mogu pomoći da žive i do šest godina duže dok, kada je riječ o ženama, ta brojka iznosi do dvije godine.

 

Sprečava rak

Vitamin C već se odavno posmatra kao prirodno oružje koje pomaže u sprečavanju nastanka i razvoja raka. Antioksidantna svojstva ovog vitamina pomažu u zaštiti ćelija i DNK od oštećenja i mutacija. On poboljšava imunitet i jača sposobnost organizma u borbi protiv raka te sprečava formiranje jedinjenja koja uzrokuju nastanak raka u organizmu. Vitamin C smanjuje rizik od skoro svih vrsta raka.

 

Poboljšava zdravlje kostiju

Već odavno je poznato da je jedan od najboljih načina da se spriječi nastanak osteoporoze unošenje dovoljnih količina kalcijuma u organizam. Međutim, ono što je manje poznato jeste da je vitamin C, u ovom konkretnom slučaju, jednako važan. Žene u postmenopauzi koje koriste suplemente ovog vitamina imaju znato veću gustinu kostiju u odnosu na žene koje ga ne unose u dovoljnim količinama.

 

Poboljšan vid

Prema istraživačima, našim očima su potrebne velike količine vitamina C u borbi protiv slobodnih radikala koji se mogu formirati usljed djelovanja štetnog sunčevog zračenja. Istraživanja pokazuju da dovoljne količine pomenutog vitamina u organizmu mogu da se bore protiv katarakte. Ovo se može zahvaliti antioksidantnim svojstvima C vitamina.

 

Poboljšava sagorijevanje masti

Vitamin C pomaže sintezu aminokiseline L-karnitina koji potpomaže metabolizam masti u energiju koju tijelo koristi prilikom vježbanja. Istraživanja pokazuju da žene koje prije vježbanja unose dovoljne količine pomenutog vitamina u organizam brže tope masne naslage i to do nevjerovatnih 25% u odnosu na žene koje ga ne unose u dovoljnim količinama.

Najbolji prirodni izvori vitamina C su razne vrste voće i povrća, kao što su citrusi, kivi, jagode, lubenica, brokula, zelena salata i paprike. Preporučena dnevna doza ovog vitamina iznosi 75 mg za žene i 90 mg za muškarce (ukoliko ste pušač, ta se doza uvećava za 35 mg). Prije upotrebe suplemenata obavezno se posavjetujte sa doktorom ili farmaceutom.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info