8 malih stvari koje možete uraditi svaki dan da izbjegnete generalku

0

Petak je popodne i napokon ste se riješili poslovnih obaveza. Žurite kući da se što prije presvučete i “zasjednete” pred televizor kako biste se napokon odmorili. Otvarate vrata i zatiče vas haos. Da, vaš haos koji ste danima “ostavljali” za vikend. Ovo se sigurno svima dogodilo. Pa onda, zašto se ne biste bolje organizovali u toku sedmice i vikend ostavili za odmaranje i uživanje? Evo i kako.

 

Pospremite krevet

Svako jutro, odmah nakon što ustanete, pospremite krevet. Vaša soba će automatski izgledati urednije. Postoji i vjerovanje da, ako ste organizovani i uredni od ranog jutra, takav će vam biti i ostatak dana.

 

Složite peškire

Postoji velika razlika između peškira uredno složenih i onih nemarno razbacanih po kupatilu. Razmislite samo koliko će se kupatilo osjetiti na vlagu ukoliko vlažan peškir ostavite na podu.

 

Očistite tuš kabinu

Uštedite vrijeme tako što ćete očistiti tuš kabinu ili kadu za vrijeme tuširanja. Princip je jednostavan. Dok se tuširate, saperite pločice i vrata tuš kabine kako bi spriječili nakupljanje ostataka sapuna, šampona ili gela za tuširanje i dlaka.

 

Iskoristite mašinu za suđe

Nemojte dozvoliti da vam se prljavo suđe gomila u sudoperi. Isperite ga pod mlazom vode i ubacite u mašinu za suđe. Ako i nemate mašinu, opet nemojte dopustiti da vam sudoper bude pun prljavog suđa. Jednostavno ga operite kada završite sa pripremom obroka ili nakon što jedete.

 

Nabavite korpu “svaštaru”

U toku radne sedmice sigurno nemate vremena da svaku stvar vratite na njeno mjesto. Zato je neophodno da nabavite korpu koja će vam u isto vrijeme biti ukrsani detalj, ali i malo “skladište”. Sve sitnice pohranite u nju. Ali tu postoji “kvaka”. Nakon što je napunite, moraćete stvari vratiti na njihovo mjesto kako bi korpa “svaštara” i dalje služila svojoj svrsi.

 

Organizujte račune

Bilo da se radi o velikoj činiji, kutiji ili simpatičnom držaču, u vašem domu mora postojati mjesto gdje ćete ostavljati poštu, račune i važne papire. Vaš dom će izgledati urednije, a vi ćete u svakom trenutku znati gdje vam se šta nalazi.

 

Pravilno rasporedite kućne poslove

Umjesto da vikend provodite ribajući kompletnu kuću ili stan, pokušajte pravilno da rasporedite kućne poslove. Primjera radi, ponedjeljkom perite veš, utorkom usisavajte i brišite prašinu, srijedom čistite kupatilo i slično. Na ovaj način ćete osloboditi vikend za odmaranje, a vaš dom će stalno biti uredan.

 

Pronađite kompromis

Ako živite sa nekim (partner, cimerka ili roditelji), dogovorite da podijelite kućne poslove. Možda vi mrzite peglanje, a taj neko mrzi usisavanje. Zamijenite uloge i radite ono što volite i što vas, po mogućnosti,  ne umara previše.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info