Trans-masti: 4 najštetnije stvari koje možete unijeti u organizam

0

Naravno, namirnice koje sadrže trans-masti imaju odličan ukus i dugotrajnije su, ali one su i više nego loše za vaše zdravlje i to na mnoštvo načina, uključujući podizanje nivoa lošeg holesterola i povećavanja upalnih procesa u organizmu.

Poznate i pod nazivom “trans-masne kiseline” ili “djelomično hidrogenizovano ulje”, trans-masti nastaju dodavanjem hidrogena biljnim uljima tj. procesom hidrogenizacije, a mogu se naći u šokantnom broju namirnica. Dobra vijest? Nemojte konzumirati hranu koja ih sadrži. Eliminisanjem sledećih “prestupnika”, možete poboljšati zdravlje vašeg srca i cjelokupnog organizma.

Margarin


Margarin, čvrsti oblik biljnog ulja, bio je veoma popularan šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka, jer je smatran mnogo zdravijom alternativom putera.

Međutim, kako bi održao čvrstu formu, većina margarina prilikom proizvodnje prolazi kroz proces hidrogenizacije. Ukoliko konzumirate margarin u čvrstom obliku, najvjerovatnije unosite i velike količine trans-masti – čak dva grama po kašiki.

Trgovački pekarski proizvodi


Od keksa, kolača, rolata do torti, raznovrsni trgovački pekarski proizvodi neodoljivi su velikom broju svjetske populacije. Nažalost, skoro svi pomenuti proizvodi, posebno grickalice, brza i prerađena hrana, sadrže trans-masti.

Zašto? Zato što one ne samo da poboljšavaju ukus i teksturu već i produžavaju njihov rok trajanja. Izbjegavanje ovih poslastica najsigurnije je rješenje, osim ako na proizvodu nije naznačeno da ne sadrži trans-masti. Ipak i tada obratite pažnju, jer vrlo vjerovatno ćete na listi sastojaka pronaći “djelimično hidrogenizovano ulje”.

Pržena hrana


Posebno ona koju možete naći u većini restorana. Većina restorana preferira djelimično hidrogenizovana ulja.

Zašto? Zato što se djelimično hidrogenizovano ulje, u odnosu na obično ulje, sporije kvari odnosno može se koristiti za prženje hrane mnogo duže nego obično.

Bjelilo za kafu


Ako mislite da ste napravili dobar izbor time što ste mlijeko za kafu zamijenili bjelilom u prahu, razmislite ponovo: bjelilo za kafu malo je poznat izvor trans-masti.

Iako određeni proizvođači tvrde da njihovi proizvodi sadrže nula grama trans-masti, pri vrhu liste sastojaka najčešće ćete naći djelimično hidrogenizovano ulje.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info