5 znakova upozorenja da vam nedostaje magnezijuma u organizmu

0

Adekvatne količine magnezijuma ključne su za nesmetano funkcionisanje mozga, srca i mišića, a neophodan je i za zdravlje kostiju. Nedostatak ovog minerala mnogo je češći nego što se to misli, a sljedeći znakovi upozorenja ukazuju da biste trebali povećati njegov unos.

Zvonjava u ušima ili problemi sa sluhom


Tinitus ili kosntantno, piskutavo zvonjenje u ušima uobičajen je simptom nedostatka magnezijuma, kao što je i gubitak sluha. Mnogobrojna istraživanja pokazuju da magnezijum u dovoljnim količinama može spriječiti formiranje slobodnih radikala koji, između ostalog, mogu dovesti do gubitka sluha.

Grčevi u mišićima ili tremori


Magnezijum je od ključnog značaja za optimalne funkcije mišića. Bez njegovog prisustva u organizmu, tijelo bi se konstantno grčilo, jer upravo ovaj mineral omogućava mišićima da se opuste. Nedostatak dovoljnih količina magnezijuma može da dovede to tikova lica, grčenja i tremora mišića kao i grčenja stopala prilikom pokušaja da zaspite.

Depresija


Veza između niskog nivoa magnezijuma u organizmu i depresije shvaćena je još prije stotinu godina, kada su ga doktori koristili za liječenje ovog mentalnog poremećaja. Moderna nauka ovu teoriju podržava, a istraživanja pokazuju da osobe sklone samoubistvu imaju veoma niske količine ovog minerala u organizmu. Jedna od prednosti korištenja magnezijuma u odnosu na antidepresive jeste to što njegovim korištenjem ne dolazi do nuspojava koje se, inače, znaju javiti nakon korištenja antidepresiva.

Abnormalne funkcije srca


Kao što smo već pomenuli, nizak nivo magnezijuma može imati uticaj na mišiće u cijelom tijelu, a ni srčani mišić nije izuzetak. Nedovoljne količine magnezijuma mogu izazvati nastanak stanja poznatog pod nazivom srčana aritmija, u kojem srce ne uspijeva da regularno kuca, a to, zauzvrat, može uzrokovati veći rizik od komplikacija, kao što su srčani i moždani udar.

Kamen u bubregu


Veliki broj žena vjeruje da kamen u bubregu nastaje usljed viška kalcijuma, ali zapravo, krivac je nedostatak magnezijuma. Magnezijum sprečava formiranje kamena u bubregu sprečavanjem vezivanja kalcijuma sa oksalatom, dva jedinjenja koja čine pomenuto kamenje. Kamen u bubregu može biti nevjerovatno bolan pa je dobro znati da ga nešto tako jednostavno, kao što su suplementi magnezijuma, može spriječiti.

Potrebe za magnezijumom zavise od niza faktora, kao što su zdravstveno stanje, starosna dob, sastav hrane, konzumiranje alkohola, stres, trudnoća i dojenje pa tako dnevne potrebe za ovim mineralom se kreću prema sljedećem:

  • djeca: 170 mg dnevno
  • mladi: 350 mg dnevno
  • žene: 280 mg dnevno
  • trudnice i dojilje: 350 mg dnevno
  • muškarci: 350 mg dnevno.

Napomena: Prije uzimanja suplemenata, obavezno se posavjetujte sa doktorom ili farmaceutom.

Ovdje pogledajte i najbolje prirodne izvore magnezijuma.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info