5 razloga zbog kojih kafu trebate zamijeniti zelenim čajem

0

I jedan i drugi napitak veoma su popularni širom svijeta. I jedan i drugi, imaju par prednosti, ali zeleni čaj je, ipak, pobjednik. U njegovim koristima uživaju milioni ljudi širom planete, a mi vam donosimo pet najvećih razloga zbog kojih bi upravo zeleni čaj trebao postati vaš napitak broj jedan! Draga kafo, jako nam je žao!

 

Smanjuje rizik od hipertenzije

Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje zelenog čaja snižava visok krvni pritisak. Istraživanje u kojem su učesnici pili 120 ml zelenog čaja ili više, bar godinu dana, smanjili su rizik od visokog krvnog pritiska za nevjerovatnih 46%. Konzumiranje više od 600 ml smanjilo je rizik za čak 65%.

 

Snižava holesterol

Istraživanja pokazuju da konzumiranje zelenog čaja značajno utiče na smanjenje ukupnog holesterola u krvi i nivoa LDL (lošeg) holesterola koji se povezuju sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja. Istraživanja pokazuju da zeleni čaj ne utiče na nivo HDL (dobrog) holesterola, zbog načina na koji snižava LDL holesterol.

 

Smanjuje rizik od srčanog udara

Zeleni čaj smanjuje i rizik od srčanog udara. Istraživanja pokazuju da osobe koje redovno piju zeleni čaj imaju i smanjen rizik od srčanog udara u poređenju sa osobama koje ga ne piju. Zapravo, količina zelenog čaja koji se konzumira direktno se povezuje sa zaštitom od srčanog udara – zaštitna vrijednost zelenog čaja povećava se sa njegovom potrošnjom. Istraživanja pokazuju da kardiovaskularna zaštita koju zeleni čaj pruža je veća kod ženskih potrošača.

 

Smanjuje rizik od raka

Mnogobrojna istraživanja pokazuju da konzumiranje zelenog čaja može zaštiti od razvoja raka. Naučnici još uvijek nisu sigurni šta tačno utiče na to, ali vjeruju da polifenoli koje zeleni čaj sadrži eliminišu kancerogene ćelije sprečavajući njihov rast i razvoj.

 

Mršavljenje

Klinička istraživanja pokazuju da konzumiranje zelenog čaja može pomoći pri mršavljenju. Istraživači vjeruju da katehini koje ovaj čaj sadrži tope masne naslage.

Pijte najmanje jednu šolju zelenog čaja dnevno, kako biste iskoristili sve zdravstvene pogodnosti koje on nudi. Što ga više pijete to se bolje možete osjećati.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info