Najbolje namirnice za čišćenje pluća

0

Pluća su jedan od najvažnijih oragana u našem organizmu. Dnevno udahnemo preko dvadeset hiljada puta, a svaki od tih udisaja pokreće pluća koja rade 24 sata dnevno. Treba napomenuti i to da su oboljenja pluća i respiratornog sistema jedna od najčešćih oboljenja na svijetu.

Na zdravlje pluća utiču mnogobrojni faktori, a redovno vježbanje, izbjegavanje duhanskog dima i zagađenja životne sredine najbolji su načini da ona ostanu što duže zdrava. Međutim, znate li da i određene namirnice utiču na njihovo zdravlje? Evo i koje.

Povrće iz porodice kupusnjača


Ono sadrži mnogobrojne antioksidante koji pomažu prirodno čišćenje toksina iz organizma. Kada je u pitanju zdravlje pluća, najbolji izbor su brokula, karfiol i kupus.

Karotenoidi


Karotenoid je antioksidant narandžaste boje, a istraživanja pokazuju da smanjuje rizik od razvoja raka pluća. Može se pronaći u voću i povrću koje karakterišu narandžasta i crvena boja.

Omega-3 masne kiseline


Ova masna kiselina od ključnog je značaja za cjelokupno zdravlje. Preliminarna istraživanja pokazuju da one imaju blagotvorno dejstvo na astmatičare. Najbolji izvori su masne vrste ribe, orasi i sjemenke lana.

Bijeli luk


Visok nivo alicina, kojeg bijeli luk sadrži u izobilju, smanjuje upale i bori se protiv infekcija. On uništava slobodne radikale i može biti od pomoći kod slučajeva astme. Takođe, istraživanja pokazuju da bijeli luk smanjuje i rizik od raka pluća.

Jabuke


Flavonoidi i raznovrsni vitamini koje one sadrže održavaju zdravlje respiratornog sistema na optimalnom nivou i sprečavaju razvoj oboljenja pluća.

Đumbir


Zbog njegovih antiupalnih svojstava koja čiste pluća, đumbir je odličan začin koji pomaže u sprečavanju razvoja oboljenja pluća.

Kurkuma


Kada je riječ o zdravstvenim svojstvima, ovaj začin veoma je sličan đumbiru, s tim što on sadrži velike količine kurkumina, prirodnog jedinjenja koje može eliminisati ćelije raka.

Vitamin C


Namirnice koje sadrže visoke koncentracije vitamina C pomažu plućima da efikasno transportuju kiseonik kroz tijelo. Naravno, najbolji izvori ovog vitamina su citrusi, kivi, jagode, paprike, brokula, ananas i dinja.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info