Kako da očistite dasku za sječenje bez upotrebe hemikalija

0

Vjerovatno je koristite svakodnevno, ali znate li kako i da je “pravilno” operete? Kada kažemo pravilno, prvenstveno mislimo na pranje bez upotrebe deterdženta za suđe (čije se hemikalije veoma teško mogu isprati sa same daske). Donosimo par načina kako da to uradite bez upotrebe hemikalija, a uz pomoć sastojaka koji su i više nego efikasni.

 

Sirće za dezinfekciju

Sirćetna kiselina koju sirće sadrži odlično je sredstvo za dezinfekciju koje je veoma efikasno protiv E. colli, salmonele i stafilokoka. Kada želite da očistite i dezinfikujete dasku za sječenje, pospite po njoj sodu bikarbonu pa onda nerazrijeđeno alkoholno sirće. Nakon pet do deset minuta dasku dobro isperite čistom, hladnom vodom.

 

Hidrogen peroksid eliminiše bakterije

Hidrogen peroksid pouzdani je saveznik protiv širenja bakterija na daski za sječenje, posebno nakon što ste sjekli piletinu ili neku drugu vrstu mesa. Dasku očistite tako što ćete je prvo prebrisati papirnim ubrusom na koji ste nanijeli sirće, a nakon toga i ubrusom koji ste natopili hidrogen peroksidom. Nakon toga, potrebno je da dasku isperete čistom, hladnom vodom.

 

Limun uklanja neprijatne mirise

Određene namirnice mogu na vašoj daski za sječenje ostaviti i ne baš tako prijatne mirise (crveni i bijeli luk, piletina i riba samo su neke od njih). Eliminišite ih, a ujedno i dezinfikujte dasku, tako što ćete je dobro istrljati sa pola limuna. Možete je i oprati u nerazrijeđenom svježem soku od limuna.

 

Soda bikarbona za dubinsko čišćenje

S vremena na vrijeme, dasku je potrebno i dubinski očistiti. Napravite pastu od jedne kašike sode bikarbone, jedne kašike soli i vode te dasku dobro istrljajte. Nakon toga je temeljno isperite vrelom vodom.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info