5 načina da pobijedite depresiju prirodnim putem

0

Vjerovali ili ne, najbolji antidepresivi na svijetu zapravo nisu u obliku tableta! Jednostavne promjene u vašem životu mogu vam pomoći da poboljšate raspoloženje i spriječite nastanak depresije. Evo i koje.

Dovoljno sna


Cjelonoćno okretanje i prevrtanje u krevetu sigurno dovodi do lošeg raspoloženja, ali poremećaji spavanja mnogo su više od toga. Prema istraživačima, poremećaji u cirkadijalnim ritmovima povezuju se sa depresijom, a ponovna sinhronizacija cirkadijalnih ritmova korištenjem suplemenata melatonina ili blage terapije može, zapravo, imati antidepresivne efekte.

Bez obzira da li se borite sa depresijom ili želite da poboljšate raspoloženje, poboljšanje higijene spavanja glavni je korak. Idite na spavanje svako veče u isto vrijeme; ugasite sve ekrane (TV, računar, mobilni telefon i slično) malo ranije nego obično, jer će vam to pomoći da brže zaspite.

Vježbajte


Možda ste ovo čuli i ranije, ali ponavljamo i podvlačimo: vježbanje je izuzetno dragocjeno, ne samo za cjelokupno zdravlje već i za popravljanje raspoloženja. Ne morate trčati maraton kako biste ubrali plodove vježbanja – istraživanja pokazuju da samo 15 minuta vježbanja dnevno (vožnja bicikla, plivanje, brzo hodanje, trčanje i sve druge vrste aerobnih vježbi) značajno smanjuje nivo depresije i hormona stresa, kortizola.

Regulišite nivo šećera u krvi


Da li ste ikada pojeli neku slatku užinu i već nakon sat vremena ste se osjećali pomalo jadno, a niste bili ni siti? To je upravo iz razloga što nakon unosa rafinisanih šećera nivo šećera u krvi naglo skače, ali isto tako i veoma brzo opada uljed čega može imati negativan uticaj na raspoloženje. Istraživanja pokazuju da postoji prilično snažna veza između nivoa šećera u krvi i depresije.

Bez obzira da li se borite protiv depresije ili samo pokušavate da izbjegnete popodnevni pad energije, balansiranje nivoa šećera u krvi od ključnog je značaja. Pobrinite se da redovno jedete, kao i da uživate u međuobrocima, koji će uključivati dobre izvore proteina.

Konzumirajte zdrave masti


Konzumirate li dovoljne količine ribe? Omega-3 polinezasićene masne kiseline (koje možete pronaći u skuši, sardinama i pastrmki) smanjuju simptome depresije. Sjemenke lana i orasi takođe su odlični izvori omega-3 masnih kiselina.

Pronađite strast u životu


Čak iako radite sve iznad pomenuto, ništa neće tako dobro poboljšati raspoloženje kao osjećaj svrhe u životu. Istraživanja pokazuju da žene koje imaju taj osjećaj žive i do sedam godina duže od žena koje ga nemaju.

Pronalaženje aktivnosti u kojima možete uživati (razne vrste hobija, od slikanja do pjevanja, šta god da vam “leži”) i koje vam daju osjećaj svrhe siguran su način da poboljšate raspoloženje i smanjite rizik od depresije.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info