4 pitanja koja se trebate zapitati prije nego objavite status na facebook-u

0

Zbog toga što ih može vidjeti veoma velik broj ljudi, vaši facebook statusi mogu otkriti šta mislite i osjećate o sebi i drugima. Donosimo četiri pitanja koja se trebate zapitati prije nego odlučite da ažurirate status na najpoznatijoj društvenoj mreži.

 

Da li želim da budem popularna?

To znači objavljivanje nečega u nadi da će izgledati dobro i privući mnogo lajkova. Šta se dešava kada vaše očekivanje nije ispunjeno? Baš kao i u stvarnom životu, obavljanje nečega samo da bi se drugi impresionirali najčešće dovodi do razočarenja.

 

Da li je ovo nešto što bih i lično podijelila sa prijateljima i porodicom?

Oni koji vas poznaju i izvan “digitalnog” svijeta vaš facebook nalog smatraju vašom “produženom rukom”. Kada objavite nešto usljed čega će vaši prijatelji i članovi porodice u iznenađenju podići obrve, oni se mogu pitati gdje vam je bila pamet kada ste to objavili. Razmislite o tome da li vaš status odražava nešto do čega vam je istinski stalo, problem sa kojim ste dobro upoznati ili nešto sasvim drugo. Ne zaboravite da će vam se sve što objavljujete eventualno i vratiti u nekom obliku.

 

Da li moj status odražava prolaznu emociju?

Tokom života doživjećete mnogobrojne i višestruke emocije. One se doživljavaju istovremeno, u razmaku od nekoliko minuta ili tokom vremena. U tim trenucima osjećanja mogu biti i dugotrajna, ali vremenom ona prolaze. Sasvim je razumljivo ako imate namjeru da sa drugima podijelite kako se osjećate s ciljem dobijanja podrške ili saosjećanja. Ipak, imajte na umu da će drugi zapamtiti vaše izjave ili razmišljanja koja ste objavili. Iako ih možete izbrisati sa vašeg profila, nemoguće ih je izbrisati i iz nečijeg sjećanja. Bilo bi dobro da razmislite, prije objavljivanja, da li se tako osjećate većinu vremena ili je u pitanju prolazna emocija izazvana nedavnim događajima.

 

Da li mi je dosadno?

Sa osjećajem učmalosti, zaglavljenosti i bez inspiracije u životu veliki boj žena objavljuje statuse na facebook-u nadajući se da će im se desiti nešto uzbudljivo. To može biti i najbolji znak da dublje pogledate u sebe. Razmislite o tome šta vas može motivisati da postanete najbolja verzija sebe. Razmislite o tome šta vas čini radosnima i motiviše da nastavite sa konstantnim učenjem i rastom. Prilično smo sigurni da to nećete pronaći na facebook-u; to vas sigurno čeka napolju, u stvarnom svijetu.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info