5 brzih načina da eliminišete bol u leđima

0

Otprilike osam od deset osoba pati od bola u leđima u nekom trenutku tokom života. Žene su, posebno, sklone neparavilnom držanju i bolu u leđima, a najčešće zahvaljujući nošenju teških torbi, trudnoći ili nošenju djeteta sa strane, odnosno na kukovima (mame, znate o čemu pričamo). Bez obzira da li ste usred borbe protiv bola u leđima ili jednostavno želite da spriječite njegov nastanak, donosimo par savjeta vrhunskih stručnjaka koji vam mogu pomoći da iz ovog rata izađete kao pobjednik.

 

Dajte tu brokulu ovamo!

Poznato vam je da je kalcijum od suštinske važnosti za jake kosti, ali istraživači su identifikovali još jednu stvar koja vam je potrebna u ovom kontekstu: vitamin K. Vjeruje se da pomenuti vitamin, koji se u prirodnom obliku može naći u brokuli, špinatu i drugim vrstama povrća zelenih listova, pomaže deponovanje kalcijuma u kostima čineći ih gušćima. Što su jače kosti to je jače i cijelo tijelo, a dolazi i do smanjenja šansi od povreda koje mogu uzrokovati bol u leđima.

 

Olakšajte teret

Ako vaša torba ili aktovka teži 10% vaše tjelesne težine onda je ona preteška. A, potrebno je i da je nosite na “pravi” način. Najbolje je da koristite onu koja ima dugi kaiš koji vam omogućava da je nosite prebačenu preko tijela (sa lijevog ramena na desni kuk i obrnuto). Ne želite da se rastanete od svoje stare torbe? Ukoliko je nosite na ramenu, “mijenjate” rame svakih 5 minuta. Ukoliko je nosite u rukama, promjena je poželjna na svake dvije minute.

 

Pravilno spavanje

Tvrđi madrac ne mora biti bolji za vaša leđa. Istraživanja pokazuju da osobe koje spavaju na mekšim madracima imaju i manje problema sa bolom donjem dijelu leđa. Jastuci? Glava vam treba ostati u ravnini s kičmom. Kako da to znate? Ako spavate na leđima, brada ne bi trebala da vam pritišće grudi. Ako spavate na strani, brada vam ne bi trebala padati prema ramenu.

 

Zategnite trbušne mišiće

Zategnuti trbušni mišići mogu pomoći u zaštiti leđa od povreda. To možete uraditi i na sljedeći način: lezite na leđa, savijte koljena, stopala i donji dio leđa moraju biti izravnani sa podom. Uvlačite pupak ka kičmi, zatežući trbušne mišiće; vaša karlica bi se trebala blago odignuti od poda. Vježbe radite dva do tri puta sedmično, dvije do tri serije od po dvanaest ponavljanja.

 

Pravilan položaj tijela

Sjedenje za radnim stolom osam (ili više) sati dnevno može biti prilično pogubno po vaša leđa. Upravo zbog toga je bitno da održavate pravilan položaj tijela prilikom sjedenja: leđa moraju biti naslonjena na naslon stolice, a stopala ravno na podu. Druga opcija je da sjedite na lopti za stabilnost. Počnite korak po korak – za početak sjedite na lopti dvadesetak minuta, a ako se dobro osjećate, onda samo nastavite.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info