Stvari koje vam niko nije rekao o prvoj godini braka

0

Mislite da ste spremni na korak dalje – brak. Razgovarali ste o svemu:  djeci, novcu i gdje ćete živjeti. Ali da li ste svjesni da postoji mnoštvo neugodnosti i iznenađenja koja vas čekaju nakon što izgovorite sudbonosno “DA”? Donosimo vam sedam neočekivanih izazova koje donosi prva godina braka.

 

Pritisak

Nakon što uplovite u bračne vode, počinju razni pritisci, sa svih strana. Po glavi vam se “mota” kako da sebi priuštite mjesto za život i kako da “proživite” pola bračnog staža otplaćujući kredit za njega. Naravno, tu je i pritisak sredine: “Zašto već nemate potomke?”, “Znaš li da ti otkucava biološki sat?” i stvari slične tome.

 

Upoznaćete njegovu drugu stranu

Kada ste u vezi, naravno da dajete sve od sebe. Trudite se da dobro izgledate, ukoliko je moguće izbjegavate svađe, pristajete na razne kompromise i slično. Međutim kada ste u braku, vi nemate više tog “prostora” kao prije. Vi ne možete cijelo vrijeme da budete nasmijani i sređeni, jer jednostavno nemate vremena za to. Vaš partner će vas vidjeti u svim mogućim situacijama. One mogu biti i dobre i loše, ali bez obzira na sve, ako vas stvarno voli, on će vas voljeti uprkos svim vašim malim nedostacima.

 

Kućni poslovi

Nažalost, u našim krajevima još uvijek smatraju da je ženino mjesto u kuhinji. Međutim, muškarci sve više i češće “priskaču” u pomoć. Nije više “sramota” vidjeti muškarca da pere suđe ili stavlja veš da se suši. Pravi muškarac neće ni mariti za mišljenje drugih već će učiniti sve da pomogne i olakša svojoj “boljoj polovini”.

 

Neslaganje oko hrane

Sigurno vas djetinjstvo i odrastanje podsjećaju na zajedničke ručkove sa roditeljima. Nekad se znalo da je ručak u tri i svi su tada sjedali za sto. Međutim, život je mnogo drugačiji danas. Svi jedu kada imaju vremena i sigurno će i vama faliti to vrijeme koje biste proveli sa partnerom uz ukusni obrok i “čašicu razgovora”. Takođe, iako ste oboje odlični kuhari, nemojte se baš nadati da ćete vrijeme provoditi kuhajući zajedno. Najčešće dva velika kulinarska majstora ne podnose da im neko narušava njihov lični prostor dok stvaraju ukusna jela.

 

Bićete iznenađeni kako se malo toga promijenilo

Ako ste u toku veze već živjeli zajedno onda budite sigurni da se ništa bitno ni u braku neće promijeniti. Vi ste već do sada naučili partnerove navike, šta voli, a šta ne voli i za vas ne postoji mnogo nepredvidljivih situacija. U suštini, jedina velika stvar koja se mijenja, nakon što se udate, je vaše prezime.

 

Željni ste slobodnog vremena

Kada se udate, svi vam govore kako je divno što sad imate nekog ko će stalno biti pored vas. Ali jednostavno i od tog nekog je, s vremena na vrijeme, potreban predah. To može da bude problem, ukoliko imate mali stan. Najvažnija stvar koju treba da naučite je kako da izbalansirate vrijeme koje provodite sa partnerom kod kuće i “vaše” vrijeme koje vam je neophodno da biste normalno funkcionisali.

 

Iščekivanje

Na kraju uvijek ostaje taj strah i pitanje – da li će da uspije? Prva godina je najčešće najbolji pokazatelj da li ste pogriješili ili ne. A, ako i kojim nesretnim slučajem jeste pogriješili, nemojte se puno brinuti. Godina dana nije neki dug period za kojim biste trebali žaliti. Budite srećni što se na vrijeme završilo i znajte da tamo negdje postoji vaša stvarna srodna duša. Vi je samo trebate pronaći!

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info