6 stvari koje trebate znati prije depilacije voskom

0

Depilacija voskom jedan je od najčešćih oblika eliminisanja neželjenih dlaka sa određenih dijelova tijela (ruke, noge, bikini zona). Ipak, bez obzira da li je radite kod kuće ili u salonu predviđenom za te svrhe, bitno je da znate određene stvari koje će spriječiti razvoj infekcija, ali i dati najbolje rezultate. Evo i koje.

Depilacija kod kuće


Ukoliko depilaciju radite kod kuće tada postoje i mnogo manje šanse od nastanka infekcije nego što je to slučaj sa depilacijom u salonu. Zašto? Zato što možete kontrolisati čistoću vaših ruku i prostor u kojem radite depilaciju. Ukoliko se odlučite za depilaciju u kućnoj varijanti, prije početka dobro operite ruke – ovo je presudan korak, s obzirom da depilacija može uzrokovati stvaranje manjih pukotina na koži što vas stavlja pod rizik od razvoja infekcija.

Izbjegavajte piling i proizvode koji isušuju kožu


Iako žene imaju različite nivoe osjetljivosti kože, proizvodi koji sadrže retinol ili sastojke za piling mogu učiniti da koža postane osjetljivja nego inače pa čak i da dovedu do osjećaja peckanja. Preporučljivo je da sedam dana prije depilacije voskom izbjegavate kreme koje sadrže retinol kao i korištenje sredstava za piling kože (bar na mjestima koja želite depilirati).

Ne radite depilaciju sedam dana prije i tokom menstruacije


To je period u kojem je vaše tijelo najosjetljivije na bol. Najbolje je da depilaciju voskom planirate u prve dvije sedmice ciklusa.

Koristite sredstvo protiv bolova


Ukoliko depilirate manje područje, kao što su obrve, bikini zona ili ispod pazuha, razmislite o korištenju anestetika kako biste dato područje malo “umrtvili”. Dato područje možete ohladiti ledom neposredno prije depilacije i uzeti lijek protiv bolova, kao što je brufen ili paracetamol. Nakon depilacije, najbolje je koristiti kremu na bazi aloe vere (koja ne sadrži alkohol) te na depilirano mjesto ponovo nanijeti led kako bi se smanjio osjećaj peckanja.

Ne idite u teretanu odmah nakon depilacije


Znojenje povećava rizik od širenja bakterija na vašu novu, glatku kožu pa pomjerite vježbanje bar dva dana nakon depilacije. Takođe, ukoliko ste radili depilaciju bikini zone, izbjegavajte usku garderobu (helanke, oprema za vježbanje i slično) bar dva dana, jer trenje može izazvati pojavu infekcija i akni. Dakle, udobna trenerka je i više nego preporučljiva u ovakvim situacijama.

Otiđite doktoru ukoliko depilirano područje boli nakon 24 sata od vremena depilacije


Ako sutradan primijetite bilo šta sumnjivo, bez obzira da li je to otok, bol, gnoj ili čudan miris, obavezno se čim prije obratite doktoru ili dermatologu.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info