Vitamini: Šta uzimati, a šta ne

0

Vitamini i minerali su neophodni sastojci zdrave ishrane, a istraživanja pokazuju da oni mogu pomoći u sprečavanju raka i srčanih oboljenja, kao i razvoja drugih zdravstvenih problema. Međutim, većina istraživanja je provedena na hrani koja sadrži vitamine i minerale, ali ne i na suplementima. Zapravo, ukoliko je vaša ishrana bogata voćem, povrćem i obogaćenim namirnicama, vjerovatno i unosite dovoljne količine vitamina. Ipak, unos suplemenata je brži, ali da li su vam oni zaista potrebni? Donosimo brzi vodič korisnih hranjivih materija i šta one mogu uraditi za vas.

 

Beta-karoten

Može se pronaći u mrkvi i zelenim paprikama, a ovaj antioksidant se u organizmu pretvara u vitamin A te je neophodan za dobar vid, zdravlje kože i funkcionisanje imunološkog sistema. Ipak, ne postoji naučni dokaz da suplementi beta-karotena mogu spriječiti razvoj raka. Zapravo, istraživanje iz 2004. godine pokazuje da oni mogu povećati rizik od raka pluća kod pušača. Dakle, ukoliko ste pušač, izbjegavajte suplemente beta-karotena te unosite ovaj antioksidant putem namirnica koje ga sadrže.

 

Kalcijum

Našem tijelu kalcijum je neophodan – uglavnom ga možete pronaći u mlijeku, jogurtu i siru – za održavanje zdravlja i jačine kostiju i sprečavanje nastanka osteoporoze. Ukoliko ne volite mliječne proizvode, suplementi nisu loša ideja, ali bi bilo mudro da ih izbjegavate ukoliko ste skloni nastanku kamena u bubregu ili ako imate više od 70 godina. Ukoliko se odlučite za suplemente kalcijuma, ne uzimajte više od 500 mg dnevno i kombinujte ih sa vitaminom D kako biste poboljšali njihovu apsorpciju.

 

Folna kiselina

Folna kiselina, koja sprečava defekte neuralne cijevi kod beba, nalazi se u obogaćenim žitaricama, povrću zelenih listova, mahunarkama, soku citrusa, hljebu i tjestenini. 400 mikrograma ovog B vitamina dnevno ili 600 mikrograma ukoliko ste dojilja ili u drugom stanju je imperativ. Tu količinu je potrebno unijeti iz hrane ili suplemenata.

 

Željezo

Možda i ne volite namirnice koje ga sadrže u najvećim količinama (džigerica i druge iznutrice), ali ovaj mineral je od suštinskog značaja za pravilno funkcionisanje crvenih krvnih zrnaca, a samim tim i sprečavanje razvoja anemije. Željezo je najbolje unositi putem hrane: nemasno meso, morski plodovi, orašasti plodovi i zeleno lisnato povrće samo su neki od odličnih izvora ovog minerala.

 

Kalijum

Kalijum može da snizi krvni pritisak i neutrališe efekte prevelike količine soli u organizmu. Možete ga naći u bananama, grožđicama, lisnatom zelenom povrću i mlijeku. Razmislite o suplementima ukoliko koristite lijekove za srce, ali imajte na umu da prevelike količine kalijuma mogu biti štetne po starije osobe i osobe sa oboljenjima bubrega.

 

Selen

Vašem organizmu su potrebne prilično male količine ovog antioksidanta kojeg možete naći u mesu, morskim plodovima, jajima i hljebu. Nema potrebe da uzimate suplemente selenijuma, jer ga najvjerovatnije unosite u dovoljnim količinama putem ishrane.

 

Vitamin C

Naći ćete ga u citrusima, bobičastom voću, brokuli, jagodama i zelenim paprikama. Istraživanja pokazuju da redovno uzimanje ovog vitamina može smanjiti trajanje prehlade za jedan dan. Pokušajte da ga unosite putem hrane, a ukoliko ste pušač ili nepušač koji je često izložen duhanskom dimu, možete uzimati i suplemente.

 

Vitamin D

Vitamin D koji pomaže apsorpciju kalcijuma, neophodan je za zdravlje kostiju. Uglavnom je dostupan putem izlaganja sunčevoj svjetlosti. Premale količine ovog vitamina mogu uzrokovati razvoj osteoporoze kod žena i rahitisa kod djece. Korištenje suplemenata je dobra ideja ukoliko se ne izlažete suncu ili ako ste stariji od 50 godina.

 

Napomena: Prije uzimanja suplemenata, obavezno se konsultujte sa doktorom ili farmaceutom.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info