Prirodni lijekovi protiv ugriza komaraca

0

Ljeto ima i svoje ne tako prijatne strane, a jedna od njih svakako su nesnosni komarci. U slučaju da vam se desi da vas ugrize komarac (ili više njih) koristite neki od sljedećih kućnih, prirodnih lijekova kako biste ublažili bol i svrab.

 

Kockice leda

Korištenje kockica leda ili kese zamrznutog povrća može biti iznenađujuće dobar lijek protiv ugriza komaraca. Led će privremeno umrtviti problematično područje i pomoći u kontrolisanju oticanja. Kockice leda umotajte u krpu i nježno pritisnite na bolno područje na desetak minuta (ili dok god možete tolerisati hladnoću).

 

Kesice čaja

Prirodna jedinjenja u čaju, tanini, djeluju kao adstrigent te izvlače toksine iz kože i pomažu u ublažavanju neugodnog osjećaja. Pritisnite iskorištenu kesicu čaja na bolno područje i držite dok svrab ne popusti. Ovdje pogledajte i kako da na drugačije načine iskoristite upotrijebljene kesice za čaj.

 

Ulje čajevca

Antiseptička dejstva ulja čajevca pomažu u liječenju mnogobrojnih kožnih simptoma, uključujući ugrize komaraca. Malu količinu ulja nanesite na komadić vate i utrljajte na bolno područje. Esencijalno ulje lavande i nane takođe dobro funkcionišu. Ipak, budite oprezni: ukoliko ste osjetljivi na esencijalna ulja, pokušajte da ih razrijedite prije direktnog nanošenja na kožu ili koristite neki drugi lijek. Ovdje saznajte za još 18 odličnih načina da upotrijebite ulje čajevca.

 

Pasta od sode bikarbone

Pomiješajte sodu bikarbonu sa malo vode kako biste dobili pastu te je nanesite na bolno područje. Ona će ublažiti bol i eliminisati svrab. Sačekajte da se pasta osuši te je nakon par minuta isperite čistom vodom. Ovdje saznajte zbog čega je soda bikarbona pravo čudo i 4 načina na koje vas baš ona može proljepšati.

 

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće može pomoći da se izbalansira pH vrijednost kože, a samim tim i da se smanji bol i svrab. Nanesite ga na bolno mjesto pomoću tufera, a možete ga možete ubaciti u kupku (ukoliko se radi o većem broju ugriza). Ovdje saznajte i zbog čega je jabukovo sirće istinski čudesna tečnost odgovorna za dobro zdravlje.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info