Kako da očistite frižider bez upotrebe teške hemije

0

Održavanje frižidera čistim od suštinskog je značaja za zdrav život. Prije nego posegnete za sredstvom za čišćenje koje sadrži hemikalije, pogledajte kako frižider možete očistiti i pomoću prirodnih sastojaka.

 

Koliko često je potrebno čistiti frižider?

Čišćenje frižidera jednom sedmično je idealno, jer se bakterije i drugi toksini akumuliraju prilično brzo. Nemate vremena da to radite na sedmičnom nivou? Stvorite naviku da brišete “stvari” prije stavljanja (ili vraćanja) u frižider, jer će to pomoći da držite nepoželjne bakterije na odstojanju.

 

Soda bikarbona

Sigurno je imate u kući, a ako je nemate, nabavite je što prije (ruku na srce, zaista je jeftina), jer pomoću nje možete očistiti frižider. U pet litra tople vode dodajte šolju sode bikarbone i dobijenom smjesom čistite frižider. Ona ne ostavlja miris, veoma dobro čisti i nije toksična, što znači da neće kontaminirati hranu.

 

Ulje i sirće

U čistoj boci sa raspršivačem pomiješajte pola litre tople vode, 200 ml alkoholnog sirćeta i desetak kapi omiljenog esencijalnog ulja ili svježeg soka od limuna. Promućkajte i dobili ste odlično sredstvo za čišćenje frižidera. Sirće ima prilično jak miris, ali će ga sok od limuna ili esencijalno ulje neutralisati, tako da nema bojazni da će se frižider imati miris sirćeta.

 

Sok od limuna

Sok od limuna, zbog sadržaja limunske kiseline, dovoljno je jak da eliminiše bakterije, a njegov prijatni miris je i više nego osvježavajuć. Pomiješajte jednake količine svježe cijeđenog soka od limuna i tople vode i spremni ste za čišćenje.

 

Eliminišite “teške” mirise

Sok od limuna i soda bikarbona eliminisaće i neprijatne mirise, ali to će jednako uraditi i mahune vanile. Stavite par mahuna na tanjirić i ubacite ih u frižider te ćete svaki put kada ga otvorite osjetiti suptilan i prijatan miris.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info