Kako da zauvijek zadržite lijep i zdrav osmijeh

0

Izgled vaših zuba i desni direktno je povezan sa mnoštvom drugih zdravstvenih problema, koji uključuju stanje vaših hormona i zdravlje srca, a vaše stomatološke potrebe se mogu mijenjati iz decenije u deceniju. Evo kako da zauvijek zadržite lijep i zdrav osmijeh.

 

Tridesete: Pazite na hormone

Ukoliko ste u drugom stanju, možda vam se i ne ide kod zubara, ali to svakako treba da uradite. Viši nivoi estrogena i progesterona mogu dovesti do natečenih, osjetljivih desni koje su podložne manjim infekcijama. Čišćenje zubnim koncem veoma je važno, jer pomaže u smanjenju rizika od pariodontitisa, ozbiljne infekcije desni koja može ugroziti i više od vaših zuba: određena istraživanja ovu infekciju povezuju sa prijevremenim porođajima i niskom porođajnom težinom beba.

 

Usavršite svoje pokrete

Veliki broj odraslih nikada nisu naučili kako da pravilno koriste četkicu i konac za zube. Koristite mekanu četkicu koja ima zaobljena najlonska vlakna te četkajte zube blagim, kružnim pokretima pod uglom od 45 stepeni u odnosu na liniju desni. Ukoliko čišćenje koncem boli i izaziva krvarenje desni, nemojte odustajati odmah nakon par pokušaja – što više koristite konac to i desni postaju snažnije i otpornije.

 

Eliminišite cigarete

Pušači dobijaju paradentozu dva do tri puta češće u odnosu na nepušače. Pored toga, nakon liječenja infekcija desni, rane sporije zarastaju kod pušača.

 

Izbjegavajte dijetalna gazirana pića

Čak i gazirana pića bez šećera mogu imati negativan uticaj na zube i to sve zbog veoma visokog sadržaja kiselina. Kiseline slabe zubnu caklinu i čine je mekanom. Ispiranje fluoridom može pomoći u njenom jačanju.

 

Četrdesete: Zakažite pregled

Bez obzira na to koliko ste zauzeti, nađite vremena za zubara, jer on može uočiti znakove ozbiljnih oboljenja koja ne treba zanemarivati. Primjera radi, oboljenja desni mogu biti znak dijabetesa. Pored toga, rak usta češći je nakon četrdesete; vaš zubar će provjeriti da li postoje simptomi, kao što su neobični otok ili zapaljenje, kao i bezbolna oštećenja.

 

Eliminišite svakodnevno škripanje zubima

Škripanje zubima ili stezanje vilice (koje se često pojačava kada ste pod stresom) mogu izazvati prekomjerno trošenje pa čak i pucanje zuba. Istrošenost zuba uglavnom postaje vidljiva krajem tridesetih i početkom četrdesetih godina. Vaš stomatolog može vidjeti da li imate ovu naviku, jer će caklina biti istrošena.

 

Razmotrite “renoviranje”

Popravke koje ste uradili na zubima tokom tinejdžerskih dana vjerovatno bi tebale biti ponovo urađene. Ukoliko imate mnogo plombi, provjerite njihovo stanje, jer se i one troše. Napukla plomba može biti idealan prostor za bakterije što može dovesti do propadanja zuba.

 

Ne pretjerujte sa izbjeljivanjem

Jednom kada postignete nijansu koju želite, novo izbjeljivanje možete raditi jednom do dva puta godišnje. Sve preko toga može biti štetno. Iako dokazi da izbjeljivanje može oštetiti caklinu i nisu baš potpuni, sa sigurnošću je poznato da ono pojačava osjetljivost zuba.

 

Pedesete: Unosite dovoljne količine kalcijuma

Gubitak koštane mase jedan je od glavnih razloga gubitka zuba. Zdrava ishrana sa dovoljnim količinama kalcijuma i vitamina D može pomoći u održavanju jačine kostiju. A, ukoliko vam je neko u porodici imao osteoporozu ili parodontalna oboljenja, redovni stomatološki pregledi su imperativ.

 

Hidratacija je bitna

Mnogi lijekovi (uključujući antidepresive, lijekove protiv bolova i lijekove za srce) mogu isušiti usta što povećava rizik od kvarenja zuba. Ukoliko imate suha usta, preporučljivo je da ih uveče ispirate fluoridom što može pomoći u zaštiti zubne cakline. Unošenje većih količina vode i žvakanje žvakaće gume bez šećera takođe može biti od pomoći.

 

Zdravlje srca

srceIstraživanja pokazuju da su osobe sa parodontalnim oboljenjima pod većim rizikom od srčanog i moždanog udara, vjerovatno zato što infekcija povećava upale po cijelom tijelu. Ipak, niko ne može sa sigurnošću tvrditi da ćete imati srčani udar ukoliko ne vodite brigu o zdravlju vaših zuba. Međutim, ukoliko imate porodičnu istoriju srčanih oboljenja, bilo bi veoma mudro da obratite pažnju na oralno zdravlje.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info