Pet grešaka u komunikaciji koje vam uništavaju vezu

0

Nedostatak komunikacije između partnera najčešći je uzrok nastajanja problema u vezi. Ukoliko ne razgovarate s partnerom, ne očekujte ni da će se razviti neki poseban osjećaj bliskosti i ljubavi među vama.  S druge strane, možda i komunicirate dovoljno, ali ipak vaša veza  ide silaznom putanjom. Da se ne biste pitali u čemu griješite, donosimo vam pet najčešćih “propusta” u komunikaciji među partnerima.

 

Nezainteresovanost

“Kako si proveo dan?” Ne postoji ništa loše u ovom pitanju, ali ukoliko se ponavlja iz dana u dan, ono gubi na važnosti. Vaš partner može pomisliti da ga pitate “reda radi” te da vas u stvari i ne interesuje njegov odgovor. Dokažite mu suprotno. Pokušajte da budete maštoviti i da ga, primjera radi, pitate da li je taj dan naučio nešto novo ili pak da li ga je možda nešto nasmijalo. Na ovaj način ćete mu dati do znanja da se stvarno interesujete za njegov poslovni život i da želite da ga dijelite sa njim.

 

Prećutkivanje

“Volim te! Bez tebe moj život ne bi imao smisao.” Ponekad nam je potrebno da čujemo stvari koje se inače podrazumijevaju. Nije dovoljno da nekom jednom kažete da ga volite, jer će se taj neko kasnije pitati da li ga još uvijek volite ili ne. Ako nekoga volite, svaki dan mu to dajte do znanja. To možete uraditi riječima, poljupcima ili zagrljajem – uostalom nije ni bitno. Važan je osjećaj voljenosti koji ćete izazvati kod njega.  Isto je i sa komplimentima. Ne budite škrti na riječima, jer ćete mu zasigurno uljepšati dan.

 

Izbjegavanje rasprave

Stabilne i jake veze zasnivaju se na povjerenju i mogućnosti da partneri svaki problem riješe upravo razgovorom. Razgovorom se partneri još više zbližavaju i vjeruju jedno drugom.

 

Nepostojanje “normalne” komunikacije

Ukoliko se vaša komunikacija svodi na svađe i na zajedljive komentare upućene vašem partneru, onda imate ozbiljan problem. Čim “normalna” komunikacija prestane, znajte da se bliži i kraj vaše veze. Zato budite pažljivi i, ako vam je uistinu stalo do vašeg partnera, borite se za njega i razgovorom rješavajte sve probleme sa kojima se suočite.

 

Nedostatak saosjećanja

Komunikacija podrazumjeva uzajamno slušanje i pričanje. Veoma je važno da oba partnera imaju podjednaka prava da kroz razgovor ispolje sopstvene misli i osjećanja. Saosjećanje je takođe veoma važno za opstanak veze. Ono podrazumijeva razumijevanje i učestvovanje u partnerovom emocionalnom stanju. I, partneru ponekad nije potreban savjet već samo osjećaj da ima nekoga ko ga razumije i na koga se uvijek može osloniti.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info