Ugodite sebi! 7 prirodnih i efikasnih načina da eliminišete stres

0

Stres vas izluđuje? Da, razumijemo vas. Vjerovatno vam je poznato da su neki od najboljih načina da ublažite stres vježbanje, druženje sa prijateljima ili, jednostavno, izlazak na otvoreno. Ali, šta ako ništa od toga ne možete izvesti u kritičnom trenutku? Možda je došlo vrijeme da konačno malo ugodite sebi. Sledećih sedam jednostavnih strategija neće vam samo pomoći da se smirite već i da se osjećate pomalo razmaženo tokom cijelog procesa.

 

Dekoracija pomoću lavande

Ova biljka ima umirujući miris koji može smanjiti puls i sniziti krvni pritisak, usljed čega se možete osjećati smirenije čak toliko da će vam se spavati. Stavite vazu sa sušenom lavandom pored kreveta ili koristite hidratantnu kremu obogaćenu ovom divnom biljkom.

 

Uživajte u čokoladnim jagodama

Kada ste pod stresom, često ste u iskušenju da pojedete sve slatkiše koji su vam pri ruci. Međutim, namirnice koje sadrže veliku količinu dodanog šećera mogu podići nivo šećera u krvi i učiniti da se osjećate još napetije. Umjesto toga, uživajte u jagodama koje ste “namočili” u tamnu čokoladu. Vitamin C koji jagode sadrže može eliminisati slobodne radikale koji imaju nepovoljan uticaj na vaše tijelo, a tamna čokolada smanjuje nivo hormona stresa.

 

Kupka

Ležanje u vodi ima umirujuće dejstvo. Upravo zbog toga bi bilo odlično da što češće uživate u finoj, toploj kupki. Dodajte aromatična ulja i izležavajte se što duže možete. Nemojte razmišljati ni o čemu. Telefon utišajte, ugasite sve moguće uređaje koji bi vam mogli biti smetnja i uživajte.

 

Izmasirajte vlasište

Znate kako je dobar osjećaj kada vam šamponiraju kosu u frizerskom salonu? Možete (i trebate) da ovo iskustvo ponovite i kod kuće. Da biste eliminisali napetost, masirajte vlasište vrhovima prstiju. Bonus: masaža vlasišta pomaže u oslobađanju prirodnih ulja za regeneraciju pa će vaša kosa izgledati još bolje i ljepše.

 

Pijte čaj od kamilice

Istraživanja pokazuju da se jedinjenja ovog biljnog napitka vezuju za iste receptore u mozgu kao i lijekovi za smirenje što znači da vam on može pomoći da se smirite, opustite i ublažite stres.

 

Otiđite u saunu

Većina teretana i wellness centara imaju i saunu pa bi bilo mudro da je koristite. Istraživanja pokazuju da kada se tijelo zagrije dolazi do opuštanja mišića i smanjenja anksioznosti. Plus, osjećaj topline može promijeniti neuronske sklopove koji poboljšavaju raspoloženje. (To bi mogao biti jedan od razloga zbog kojih vam vježbanje pomaže da se osjećate dobro).

 

Izmasirajte stopala

Refleksologija je terapija alternativne medicine koja podrazumijeva ravnomjerno primjenjivanje pritiska na različite dijelove tijela. Ona može pomoći u olakšavanju stresa pa čak i u slučajevima migrene. Masiranje nožnih palčeva opušta umirujuće endorfine što vam može pomoći da se opustite. Više o refleksologiji i njenim blagodetima saznajte ovdje.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info