5 netoksičnih sredstava za čišćenje koje trebate imati u svom domu

0

Konvencionalni proizvodi za čišćenje mogu se činiti kao velika pogodnost, ali odaćemo vam malu tajnu: čišćenje netoksičnim sredstvima za čišćenje je jeftinije, jednostavnije i mnogo zdravije. Donosimo vam pet prirodnih sredstava za čišćenje kojima možete očistiti gotovo sve.

 

Soda bikarbona

Soda bikarbona neutrališe neugodne mirise te je odlična za čišćenje sudopera, kade, rerne i radnih površina. Pospite je po tepihu prije usisavanja. Uspite je u kantu za smeće prije ubacivanja kese (možete je usuti i u kesu). Za osvježenje i odmašćivanje odvoda, u odvod naspite pola šolje sode bikarbone pa jednu šolju alkoholnog sirćeta – nakon petnaest minuta isperite vrelom vodom. Za “nježno ribanje” pomiješajte jednake količine sode bikarbone i tečnog sapuna.

 

Sok od limuna

Možete ga koristiti za čišćenje masnoća, poliranje metala i posvjetljavanje mrlja. Da bi vam bijelo rublje bilo što čistije i svjetlije, u ciklusu ispiranja dodajte 150 ml svježe cijeđenog soka od limuna. Za čišćenje mrlja sa posuđa i površina od bakra, mesinga, bronze i aluminijuma, zahvaćeno područje istrljajte sa pola limuna na koji ste posuli sodu bikarbonu.

 

Natrijum karbonat

Jači rođak sode bikarbone, koji se često naziva samo soda, natrijum karbonat možete pronaći u svim bolje opskrbljenim poljoprivrednim apotekama. Njegova upotreba zahtijeva korištenje rukavica i više ispiranja pa ga čuvajte za ekstra tvrdokorne mrlje. Za čišćenje rerne, napravite pastu od 1/4 šolje sode bikarbone, 1/4 šolje natrijum karbonata i ovde. Pastu nanesite i ostavite da prenoći. Ujutro isperite i prebrišite. Kako biste pojačali snagu deterdženta za pranje veša, dodajte mu pola šolje natrijum karbonata.

 

Sirće

Alkoholno sirće odlično je višenamjensko sredstvo za čišćenje koje dezinfikuje, izvlači prljavštinu iz drvenih površina i rastvara kamenac. Takođe, ono je odlično i za pranje prozora. U ciklusu ispiranja veš mašine uspite 1/4 šolje alkoholnog sirćeta kako biste eliminisali sve zaostatke deterdženta za pranje veša. Ako pomenutoj količini sirćeta dodate par kapi esencijalnog ulja, dobićete fantastičan omekšivač.

 

Boraks

Odlično sredstvo za uklanjanje plijesni i buđi. Kako biste najlakše očistili toalet, u wc šolju naspite 200 grama boraksa prije spavanja – ujutro istrljajte i isperite. Možete ga koristiti za čišćenje svih površina koje čistite natrijum karbonatom. Napomena: boraks može biti otrovan ukoliko se proguta pa ga držite van domašaja djece.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info