7 savjeta za savršene trepavice

0

Sve ste isprobali: mega-super-ultra maskare, rekordni broj slojeva, ali ipak vaše trepavice i dalje su vaše trepavice. Da li ih tretirate na pravi način? Već odavno je poznato da zbog prelijepih trepavica možete izgledati mlađe i privlačnije. Evo kako da ih zaštitite od oštećenja i kako da one izgledaju što bolje.

Svježi početak


Isticanje trepavica počinje u kupatilu, tačnije iznad lavaboa. Prije nanošenja maskare, potrebno je da trepavice budu čiste, suhe i da na njima nema tragova stare maskare ili sredstva za uklanjanje šminke.

Zbog pomenutih ostataka, maskara se može zgrudvati, razmazati i ostaviti ružne sjenke na donjim trepavicama. Prije pranja lica skinite šminku ili ostatke šminke uklonite pomoću sredstva za skidanje šminke na uljnoj bazi i krpe od mikrofibera.

Uvijanje trepavica


Ukoliko ne radite ništa drugo, trepavice uvijte prije nanošenja maskare. Taj korak vam može pomoći da vaše trepavice izgledaju duže. Kako bi ovaj korak bio što efikasniji, uvijač ugrijte pod fenom za kosu (grijte ga dvije sekunde i onda sačekajte dvije sekunde da se ohladi).

Toplota iz uvijača djelovaće na trepavice isto kao što djeluje toplota iz uvijača za kosu prilikom uvijanja kose.

Puder


Prije nego nanesete maskaru, koristite staru, čistu četkicu od maskare za nanošenje prozirnog pudera u prahu na trepavice. To će vam pomoći da razdvojite trepavice. Bez obzira koju maskaru nakon toga nanosite, trepavice će izgledati duže, punije i definisanije.

Nanesite manje


Dva sloja maskare su idealna, a tri ili četiri sloja krajnja su granica. Nakon četiri sloja, trepavice izgledaju kruto, slijepljeno i počinju da stvaraju mrlje ispod očiju.

Budite nježni


Vjerovali ili ne, trepavice se mogu polomiti. Zapravo, stvar je prilično ista kao i lomljenje kose. One mogu podnijeti određenu vrstu “zloupotrebe”, ali nakon određenog pritiska one se lome. Iako je ova pojava rijetka, ona može ostaviti trajne posljedice, jer ciklus i brzina rasta trepavica razlikuje se od brzine rasta kose.

Kada se na trepavicama desi oštećenje, one duže provode u fazi mirovanja. Upravo zbog toga je veoma važno da prilikom nanošenja i skidanja šminke budete nježni.

Nježno uklanjajte šminku


Grubo trljanje očiju recept je za opadanje trepavica. Kako biste šminku s očiju što lakše skinuli, tufer koji ste prethodno natopili proizvodom za skidanje šminke nježno pritisnite na kapak i držite tridesetak sekundi, jer je to vrijeme potrebno kako bi se “opustio” pigment. Nježno obrišite i vaša maskara će se odmah skinuti.

Ostanite prirodni


Dugotrajnija rješenja, kao što su ekstenzije za trepavice, mogu biti primamljiva, ali one vas neće koštati samo novca. S obzirom da se one lijepe za vaše prirodne trepavice, njihovo višestruko nanošenje i skidanje (upravo zbog polutrajnog ljepila) znači da ćete imati manje prirodnih trepavica u odnosu na broj koji ste imali prije njihovog nanošenja i skidanja.

Dakle, one utiču na prorjeđivanje trepavica pa, ako ih do sada niste koristili, onda nemojte ni od sada.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info