Iznenađujuće stvari koje uzrokuju nastajanje tamnih mrlja na licu

0

Pojavljivanje tamnih mrlja na koži veoma je čest problem, ali znate li da ga ne izaziva samo štetan uticaj sunca? Istraživanja pokazuju i da druge stvari, za koje biste najmanje očekivali, mogu izazvati hiperpigmentaciju. Evo i koje.

Računar


Istraživanja pokazuju da svjetlosne zrake koje emituju monitori računara, TV ekrani i neprekrivena fluoroscentna svjetla mogu uzrokovati stvaranje tamnih mrlja. One se neće pojaviti od gledanja jedne epizode omiljene serije, ali sjedenje ispred ekrana ili monitora duže vrijeme može uzrokovati njihovo nastajanje. Ukoliko vaš posao zahtijeva rad na računaru, bilo bi dobro da redovno pravite pauze pa čak i ako to znači odlazak do toaleta.

Ne nanosite kremu sa zaštitnim faktorom redovno


Možda mislite da je kremu ili losion za sunčanje ili kremu sa zaštitnim faktorom potrebno nanositi samo kada ste na plaži ili ljeti, ali činjenica je da biste neki od navedenih proizvoda trebali nanositi svakodnevno, bilo sunčano ili oblačno vrijeme.

Ishrana


Nedostatak folne kiseline može dovesti do hiperpigmentacije. Integralne žitarice, orašasti plodovi i zeleno lisnato povrće najbolji su prirodni izvori folne kiseline.

Uklanjanje dlaka sa lica


Pokušajte da ne koristite kreme za uklanjanje dlačica sa lica, jer hemikalije koje one sadrže mogu izazvati promjenu boje kože.

Proizvodi na bazi citrusa


Konzumiranje citrusa neće uticati na stvaranje tamnih mrlja, ali korištenje proizvoda koji ih sadrže (sredstva za pranje lica, kreme i slično) i izlaganje suncu nakon toga može uzrokovati veoma izraženu hiperpigmentaciju. Izbjegavajte korištenje pomenutih proizvoda, posebno ako nakon toga izlazite vani.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info