5 stvari koje vam vaga neće reći

0

Mnogima je poznat taj osjećaj kada broj s vage bulji u nas i pokvari cijeli dan, posebno ako ste se zdravo hranili i pridržavali se plana vježbanja. Sasvim je normalno ukoliko ste razočarani, ali mršavljenje je mnogo više od pukog broja na vagi. Naravno, vaga je privlačno oruđe za mjerenje mršavljenja, jer vam odmah daje povratne informacije o napretku.

Ipak, sledeći put kada vam se ne budu svidjele brojke koje vidite na njoj, odmaknite se od vage, duboko udahnite i sjetite se da ona ne govori cijelu priču. Sledećih pet vrijednih stvari ona vam sigurno neće reći.

 

Kako vam stoji odjeća

Vaga vam može reći koja je vaša tjelesna težina, ali ne i da li ste smanjili centimetre na određenim područjima tijela ili da li vam treba manji konfekcijski broj. Mišići su mnogo kompaktniji od masti, što znači da će vam odjeća vjerovatno bolje stajati ukoliko ste “stekli” mišićnu masu, a izgubili masti.

 

Koliko mišićne mase imate

Vaša mišićna masa čini razliku od onoga što vam vaga kaže. Mišići su teži od masti pa kada je broj na vagi veći za par kilograma, možda ste dobili mišićnu masu, a “istopili” masti. To će vam pomoći na duge staze, jer vaše tijelo sagorijeva više kalorija prilikom snabdijevanja mišića energijom nego što je to slučaj kada su u pitanju masti.

 

Koliko voća i povrća unosite na dnevnoj bazi

Vaga vam ne govori šta se dešava unutar vašeg tijela, posebno kada je riječ o tome da li unosite namirnice bogate hranjivim materijama. Ono što se u vašem organizmu dešava na dnevnoj bazi mnogo je važnije za vaše zdravlje od brojeva koje vidite na vagi.

 

Koliko ste naučili o zdravom načinu života

Ako želite da se dugoročno riješite suvišnih kilograma, bitno je da se edukujete o zdravom načinu života i o strategiji koja vam najbolje djeluje. Vaga vam neće dati potpunu sliku o tome šta ste naučili o zdravijem načinu života i sprovođenju navika koje ćete koristiti u godinama koje su pred vama.

 

Koliko brzo možete trčati

Vaga vam neće reći u kakvoj ste kondiciji. Broj koji vidite na njoj samo je broj i on nema nikakve veze s nivoom vaše kondicije, bez obzira da li je u pitanju koliko “tereta” možete podići ili koliko brzo možete trčati.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info