Kako da efikasno eliminišete dlake i neugodne mirise koje ostavlja vaš kućni ljubimac

0

Da li i vi obožavate svoje kućne ljubimce, ali vas nerviraju dlake i neugodni mirisi koje ostavljaju za sobom? Donosimo vam par provjerenih načina kako da ih brzo i jednostavno uklonite.

 

Uklonite dlake

  • Gumena četka idealna je za uklanjanje dlaka sa tepiha i namještaja jer ih skuplja unutar sebe i ne dolazi do rasipanja.
  • Gumenu rukavicu navlažite i pomoću nje pređite preko površina na kojima se nalaze dlake. Na ovaj način, one će se lijepiti za rukavicu koju je potrebno povremeno isprati kako ne biste vraćali dlake koje ste već pokupili.
  • Još jedan neobičan način uklanjanja dlaka je pomoću balona. Balonom pređite više puta preko površine na kojoj se nalaze dlake. Zahvaljujući statičkom elektricitetu dlake će se zalijepiti za balon, a vi ćete ih jednostavno ukloniti. Postupak ponavljajte dok ne uklonite sve dlake.
  • Na istom principu rade i maramice za sušilicu. Jednostavno, maramicom pređite preko namještaja ili tepiha i statički elektricitet će “uraditi” svoje.
  • Selotejp omotajte preko dlana i pređite preko površine pokrivene dlakama. Isto možete uraditi i sa ljepljivim valjkom koji koristite za uklanjanje dlaka sa odjeće.

 

Riješite se neugodnih mirisa

  • Soda bikarbona idealno je rješenje za uklanjanje neugodnih mirisa u vašem domu ili autu. Da bi neutralizovali neugodne mirise, na tepih ili u auto, stavite čašu sa mješavinom vode i sode bikarbone i ostavite da prenoći. Neki kućni ljubimci su osjetljivi na osvježivače vazduha, ali soda bikarbona je neutralnog mirisa i jedino što možete osjetiti je svježina.
  • Da biste uklonili neugodne mirise sa odjeće ili posteljine, prilikom pranja veša u mašinu stavite, uz uobičajeni deterdžent, i 1/4 šolje jabukovog sirćeta. Veš će vam odlično mirisati, a vašim ljubimcima neće više pasti na pamet da mu priđu.
  • Mirisne svijeće ili štapići su, takođe, efikasni za rješavanje ovog problema, kao i sprej za neutralisanje neugodnih mirisa koji možete pronaći u svim bolje opremljenim prodavnicama.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info