10 ranih znakova trudnoće

0

Kasni vam menstruacija? Iako je takav slučaj najčešći znak trudnoće, stručnjaci ukazuju da određena kombinacija “simptoma” zapravo ukazuje da je žena u drugom stanju. Sledećih deset najčešće pokazuju da je u pitanju trudnoća.

Natečenost grudi praćena bolom


Trudnoća može izazvati mnoge promjene u grudima, a jedan od prvih svakako je natečenost praćena bolom. Senzitivnost koja se inače osjeti tokom PMS-a moguće je osjetiti i dvije sedmice nakon začeća. Zbog povećanja nivoa progesterona, rane znakove i simptome trudnoće teško je razlikovati od simptoma PMS-a.

Kasni vam menstruacija


Jedan od najčešće poznatih znakova trudnoće je menstruacija koja kasni. Ako menstruacija kasni ili je ekstremno blaga to je siguran znak da ste u drugom stanju. Možete imati menstruaciju i biti u drugom stanju. Ipak, ona je drugačije boje (svjetlija je) ili se pojavljuje u neočekivanom terminu.

Česti odlasci u toalet


Često mokrenje još je jedan znak trudnoće, iako se veoma često dešava da je u pitanju uriniranje manjih količina tečnosti. Ovaj simptom se može zadržati tokom cijele trudnoće ili se vratiti u trećem tromjesečju, kada beba vrši pritisak na bešiku.

Mučnina


Jednu do dvije sedmice nakon što ste trebali dobiti menstruaciju, vjerovatno ćete početi da doživljavate izraženije simptome trudnoće, uključujući jutarnju mučninu. Određeni mirisi mogu uzrokovati povraćanje, ali možda ćete imati mučninu i ako ste previše gladni. Povraćanje nakon konzumiranja hrane takođe je vrlo izvjesno.

Umorni ste


I to nije ona vrsta umora koju osjećate na kraju radne sedmice. Ova vrsta umora se dešava potpuno neočekivano, čak i kada niste ništa radili. Ovaj simptom najčešće se javlja u prvom i trećem tromjesečju.

Pojačano čulo mirisa


Odjednom ne možete podnijeti miris suhomesnatih proizvoda? U autobusu ili autu vam je pojačan osjećaj mučnine? Čulo mirisa kod žena se može povećati u ranim fazama trudnoće, a povezuje se sa povećanim nivoom estrogena u tijelu žene tokom trudnoće. Promjene okusa takođe su moguće – metalni ukus u ustima ili iznenadna odbojnost prema hrani koju inače volite.

Promjene na bradavicama


U ranim fazama trudnoće (često zadržavaju isti oblik tokom cijelog trajanja) bradavice postaju šire, tamnije i eventualno ispupčenije. Ovakvo stanje se pripisuje porastu hormona u vašem tijelu.

Grčevi


Rana trudnoća može biti praćena i grčevima u donjem dijelu stomaka (veoma su slični onima koje osjećate tokom menstruacije). Takođe, možete osjećati i pojačanu glavobolju, bol u leđima i žgaravicu.

Razdražljivost


Promjene raspoloženja i glavobolje mogu, takođe, biti znak trudnoće. Glavni krivac za takvo stanje je povišen nivo hormona.

Pojačano krvarenje


Samo, ovaj put je riječ o krvarenju iz nosa ili, u najčešćim slučajevima, iz desni prilikom pranja zuba. To se dešava zbog osjetljivosti sluzokože koja, takođe, otiče tokom trudnoće.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info