5 razloga zbog kojih ste konstantno umorni

0

Neispavanost nije jedina stvar koja vam crpi energiju. Male stvari koje (ne) radite mogu vas iscrpiti fizički i mentalno, što vam uveliko može otežati dan. Istraživanja pokazuju da sljedećih pet razloga mogu biti glavni krivci konstantnog umora.

Ne pijete dovoljne količine vode

Čak i blaga dehidracija ima negativan uticaj na nivo energije. Dehidracija utiče na smanjenje volumena krvi, usljed čega krv postaje gušća. Upravo zbog tog razloga srce ne može efikasno pumpati krv, a samim tim dolazi i do smanjenja brzine kojom kiesonik i hranjive materije dolaze do vaših organa i mišića.

 

Ne unosite dovoljne količine željeza

Zbog nedostatka željeza možete se osjećati tromo, razdražljivo, slabo i možete imati problema sa fokusiranjem. Nedostatak željeza vas čini umornima, jer manje količine kiseonika “putuju” do ćelija i mišića. Redovno konzumirajte namirnice bogate željezom (pasulj, nemasna govedina, zeleno lisnato povrće). Idealno bi bilo da ih kombinujete sa namirnicama bogatim C vitaminom, jer ovaj vitamin poboljšava apsorpciju željeza.

 

Preskačete doručak

Istraživanja pokazuju da preskakanje doručka utiče na osjećaj tromosti i umora u toku dana. Bilo bi i više nego poželjno da doručkujete najkasnije 45 minuta nakon ustajanja, a što se tiče samog izbora, nikada nećete pogriješiti sa integralnim žitaricama, nemasnim proteinima i zdravim mastima.

 

Živite na nezdravoj hrani

Namirnice koje sadrže velike količine šećera i prostih ugljenih hidrata rangiraju veoma visoko na ljestvici glikemijskog indeksa, pokazatelja koliko brzo ugljeni hidrati podižu nivo šećera u krvi. Konstantno podizanje i spuštanje nivoa šećera u krvi izaziva umor tokom dana. Održavajte nivo šećera u krvi stabilnim tako što ćete za svaki obrok konzumirati nemasne proteine u kombinaciji sa integralnim žitaricama (grilovana piletina i smeđa riža, salata sa piletinom i voćem kao dezertom i slično).

 

Imate problem da kažete “Ne”

Osobe koje svima žele da udovolje često se lišavaju sopstvene energije i sreće. Da stvar bude gora, vremenom dolazi do ogorčenosti i ljutnje. Praktikujte da govorite “Ne” u situacijama u kojima biste inače rekli “Da”. Apsolutno je nemoguće da svi budu srećni i zadovoljni pa bi bilo mudro da se tako počnete i ponašati. U protivnom, vi ste ti koji će na kraju biti konstantno umorni i nezadovoljni.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info