3 najčešća signala putem kojih vam tijelo pokušava reći da nešto nije u redu

0

Vaše tijelo je nevjerovatna mašina. Ono se sastoji od, otprilike, sedam oktaliona (broj sa 48 nula!) atoma. Ljudsko srce svakodnevno pumpa oko 8 000 litara krvi. Ako vam to nisu bile dovoljno zanimljive i fascinantne činjenice, da li ste znali da su ljudske kosti četiri puta jače od betona, a svaki bubreg je “domaćin” milionu filtera koji pomažu u prečišćavanju krvi i tjelesnih tečnosti?

Ove činjence možda i niste znali, ali to nije ni iznenađujuće, s obzirom da ne možemo vidjeti šta se dešava u našem organizmu. Međutim, možemo vidjeti šta se dešava s vanjske strane, odnosno na koži. Donosimo tri najčešća upozorenja pomoću kojih organizam pokušava da vam kaže da nešto nije u redu.

Suha koža


Ovo je jedan od najčešćih tjelesnih znakova koji ukazuje da nešto nije u redu. Suha koža obično je znak dehidracije. Tijelo koje je umjereno zdravo i koje prima adekvatnu količinu vode trebalo bi da ima mekanu i gipku teksturu kože. Ozbiljno suha koža može biti znak oboljenja bubrega; ovo se najčešće dešava osobama koje imaju dijabetes. Ironično, velika većina osoba sa oboljenjem bubrega ne pije dovoljne količine vode, jer ili ne osjećaju žeđ ili ne mogu popiti više od par gutljaja u toku sata.

Dlake na licu


Hormonska neravnoteža najčešći je uzrok pretjeranog rasta dlaka na licu (područje brade, iznad gornje usne, na obrazima). Medicinski poznato kao hirzutizam, ovo oboljenje najčešće pogađa žene, ali takođe može da utiče i na muškarce. Brijanje i uklanjanje dlačica voskom samo je privremena pomoć. Hirzutizam nastaje usljed hiperprodukcije muških hormona androgena. Žene koje imaju hormonsku neravnotežu obično imaju jedan ili više sledećih simptoma:

  • akne
  • dijabetest
  • opadanje kose
  • produbljenje glasa
  • smanjenje veličine grudi
  • problematičan ili neredovan menstrualni ciklus
  • nedostatak energije tokom dana
  • debljanje (posebno u predjelu struka i kukova).

Lomljivi nokti


Nokti koji su lomljivi i krhki, imaju izbočenja ili bijele tačkice ukazuju na ozbiljan nedostatak minerala. Nokti koji su blijedi i krhki ukazuju na anemiju, nedostatak crvenih krvnih zrnaca. Željezo je jedan od glavnih sastojaka crvenih krvnih zrnaca, a to nas ponovo dovodi do nedostatka minerala. Najbolje bi bilo da što češće konzumirate namirnice koje sadrže minerale u izobilju, kao što su soja, špinat, gljive i cvekla, kako biste zadovoljili dnevne potrebe za njima i ojačali nokte.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info