9 razloga da volite limun

0

Prepoznatljiv je prvenstveno zbog svoje prekrasne žute boje, ali ne treba zanemariti ni količinu vitamina i minerala koje sadrži. Jedan limun srednje veličine sadrži oko 64% preporučene dnevne doze C vitamina. Koristi se u mnogobrojne svrhe, a sledećih devet razloga će vas “natjerati” da ga gledate na sasvim drugi način.

 

Snažan germicid

Svježe cijeđeni sok limuna toliko je kiseo da ga bakterije ne mogu preživjeti. Bakterije imaju tendenciju da se razvijaju u alkalnoj sredini, a sok od limuna im je, usljed svoje kisele prirode, jedan od najvećeih neprijatelja.

 

Efikasno sredstvo za čišćenje površina

Čisti sok od limuna može se koristiti za poliranje površina i vraćanje njihovog prirodnog sjaja. Tave i šerpe možete izribati mješavinom limuna i sode bikarbone i one će se sijati kao novi! Stolove i drveni namještaj prebrišite sokom od limuna i oni će postati sjajni, kao onog dana kada ste ih kupili.

 

Prirodni konzervans

Jabuke, kruške i banane, kada se isijeku i malo odstoje, počinju gubiti svoju prirodnu boju i postaju smeđe. Nakon što ih isiječete, pospite ih sokom od limuna i to se neće desiti.

 

Eliminiše perut

Istraživanja pokazuju da je sok od limuna veoma efikasno sredstvo u borbi protiv peruti. Nakon šamponiranja i ispiranja kose, kosu isperite i sokom od limuna. Osim toga, ovaj prirodni “lijek” vašoj kosi će pomoći i da vrati svoj prirodni sjaj.

 

Eliminiše hrđu

Sok od limuna, kada se kombinuje sa soli (jedan dio soka od limuna i dva dijela soli) efikasno eliminiše hrđu.

 

Čisti kožu

Vitamin C je antioksidant koji funkcioniše na svim nivoima, kada je riječ o zdravlju i ljepoti. Kada se radi o koži, on sprečava oštećenja ćelija te pomaže njihovo obnavljanje. To doprinosi manjem stvaranju nepravilnosti kože, kao što su akne, crvenilo i bore.

 

Ubrzava mršavljenje

Limun je izrazito bogat pektinima za koje je poznato da “slabe” želju za hranom. Na taj način on i ubrzava proces mršavljenja. Dakle, limunada bez šećera je pun pogodak!

 

Ulje limuna opušta nerve

Osim što pomaže u opuštanju mišića, ulje limuna ima i sedativno dejstvo na nervni sistem i pruža olakšanje u slučajevima anksioznosti, iscrpljenosti, nervoze i napetosti.

 

Odbija insekte

Sok od limuna često je zastupljen u prirodnim preparatima za odbijanje insekata, jer jedno od njegovih prirodnih svojstava je upravo odbijanje insekata i buba.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info