3 simptoma dehidracije organizma

0

Voda je sastavni dio našeg organizma i upravo zbog toga je i potrebno da je unosimo u dovoljnim količinama. Ona pomaže optimalno funkcionisanje svih organa i cjelokupnog organizma i život bez nje nije moguć. Da, to su informacije koje sigurno znate, ali znate li kako otkriti da li ste dehidrirali? Mislite da je žeđ prvi i jedini znak? Ne, nije. Sledeća tri znaka ukazuju na to da je organizam dehidrirao i da mu je, iznad i prije svega, potrebna voda.

 

Glavobolja

Osim ako vodu ne pijete 24 sata dnevno, vaše tijelo konstantno gubi tečnost. To znači da dolazi i do gubljenja esencijalnih soli i minerala, kao što su natrijum i kalijum, jer se oni nalaze u tečnostima koje gubite. Upravo taj gubitak soli mijenja hemijski sastav krvi. Vaš mozak je, zauzvrat, previše osjetljiv na te promjene i upravo ta osjetljivost je “okidač” glavobolje. Što više vode gubite to i zapremina krvi više pada što izaziva manji protok kiseonika do mozga. To uzrokuje skupljanje krvnih sudova, što može pogoršati glavobolju.

 

Pretjerano žuta mokraća

Razlog za to je što se u urinu nalazi pretjerano velika koncentracija otpadnih materija. Kada ste potpuno hidratisani, otpad se lako “izbacuje”, na mnogo efikasniji način (jedan od načina je i putem znoja). Ali, kada u organizmu nema dovoljno tečnosti, otpadne materije se ne mogu tako lako izbaciti te se nakupljaju u urinu.

 

Zatvor

Voda pomaže pomijeranje otpada kroz debelo crijevo i njegovo izbacivanje van. Međutim, nedovoljne količine vode u organizmu ne mogu uticati na ovaj proces, odnosno na efikasno pomijeranje otpada ka van. Upravo zbog toga i dolazi do pojave zatvora.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info