Da li ste spremni na “otvorenu vezu”: Dobre i loše strane

2

Otvorena veza već dugo ne predstavlja tabu temu i sve je više parova koji se odlučuju da svoj privatni život dijele sa više osoba u isto vrijeme. Ovakva veza je idealna za partnere koji gaje iskrena osjećanja jedno prema drugom, ali još uvijek smatraju da nije došlo pravo vrijeme za vezivanje. Takođe, čest razlog je zasićenje između partnera koji žele da osvježe svoju vezu tako što će probati nešto novo.

U svakom slučaju, prije nego što se odlučite i da sami “uplovite” i doživite čari (ili možda razočarenje) otvorene veze, dobro bi bilo da saznate koje su to dobre, a koje loše strane ovakve veze.

 

Dobre strane otvorene veze

Možete da budete sa drugim ljudima

Najveći razlog zbog kojeg se parovi odlučuju na otvorenu vezu je taj što u isto vrijeme mogu imati više partnera i za to ih niko neće kriviti niti im uzimati za zlo. Koliko puta vam se desilo da vas u gradu “startuje” zgodan muškarac, a vi ne želite ništa da imate s njim, jer ste u vezi? Na ovaj način moći ćete da budete s kim želite, bez da osjećate grižu savjesti.

Niste obavezni ni prema kome

Sam pojam “otvorena veza” znači da niste obavezni prema partneru i da ne postoji nikakav pritisak od strane bilo koga. Ako ste jedan od onih tipova koji uživaju da imaju nekoga ko im pruža sigurnost, a ne želite da se potpuno vezujete za njega, onda je ovo prava veza za vas. Vi imate slobodu da radite šta želite i kada god želite, a opet imate nekoga ko je tu uz vas kad vam zatreba.

Nikada nećete dosaditi jedno drugom

Kada se viđate sa više ljudi ni vama nikada neće biti dosadno, jer ćete u vezu uvijek unositi novu dozu svježine i uzbuđenja. Ovo će vam pomoći da ne “upadnete” u dosadnu kolotečinu i da vam veza dugo potraje.

Ne postoji griža savjesti

Čak i najvjerniji partneri imaju trenutke kada im za oko “zapadne” neko drugi. U normalnoj vezi, ovo može izazvati grižu savjesti, ali ako ste u otvorenoj vezi, ovo uopšte ne bi trebalo da vas brine. Vi ste se jednostavno dogovorili da je u redu da budete sa drugim ljudima i šta god da uradite ne bi trebalo da se loše osjećate zbog toga.

 

 

Loše strane otvorene veze

Griža savjesti

U vezi gdje je gotovo sve dopušteno ne bi trebalo da se osjećate loše ni zbog čega. Ali, malo ko može, a da ne osjeti grižu savjesti nakon noći provedene sa nekim ko nije njegov/njen partner.

Ljubomora

Vi možete, a ne morate, da osjetite grižu savjesti nakon što ste bili sa nekim drugim. Ali, malo ko može, a da ne bude ljubomoran na tu “drugu” osobu, ako je vidi sa svojim partnerom ili nakon što čuje da partner govori o njoj. Zasigurno ćete se pitati da li je njemu ljepše sa njom i da li će vas partner na kraju ostaviti zbog nje. Koliko god se trudili da budemo širokih shvatanja, ipak je u našoj prirodi da budemo u monogamnoj vezi.

Polno prenosive bolesti i trudnoća

Česta promjena partnera pa čak i uz korištenje zaštite može dovesti do pojave polnih bolesti. Takođe je zastrašujuća i pomisao da ostanete u drugom stanju sa nekim ko nije osoba sa kojom bi željeli provesti ostatak svog života.

Mogućnost da vas ostavi partner

Bez obzira šta ste se dogovorili na početku, veoma je moguće da će vaš partner pronaći nekog drugog, jer ste mu zapravo baš vi omogućili priliku za to. To znači da ste zajedno stvorili uslove da se ovo desi i da ćete, ukoliko ste svjesni toga, u ovakvoj vezi konstantno strahovati od mogućeg konačnog razdvajanja.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info