Prevario vas je – kako dalje?

0

Koliko god da je ljubav sigurna i snažna, može se desiti da jedno od partnera “poklekne” pred nekim drugim i povrijedi voljenu osobu. Razlozi za prevaru mogu biti razni, ali na kraju, nije ni bitno – bitno je da nađemo način kako da se izborimo s tugom i osjećajem izdanosti. Sljedeći savjeti vam mogu bar malo pomoći.

 

Isplačite se

Osjećaj izdaje od strane voljene osobe veoma je bolan i sigurno ćete prolaziti kroz razne faze – bićete bijesni pa odmah zatim i tužni. Osjećanja će vam se nekontrolisano miješati i zato slobodno sebi dajte za pravo da se zavučete u krevet i dobro isplačete.

 

Budite “zreli”

Šokirani ste i povrijeđeni! Bijesni! Iako biste najradije vrištali na njega i svašta mu rekli, pokušajte da ostanete mirni. Kada smo bijesni često kažemo i više nego što je potrebno, kasnije često i zažalimo zbog izrečenih stvari. Upravo zbog toga nemojte pričati sa njim dok vas bar malo ne popusti ljutnja.

 

Posvetite se sebi

Iako vam neće biti ni do čega, pokušajte ipak malo da mislite na sebe. Pojedite nešto lijepo, izađite u šetnju, obradujte se nekom sitnicom, vježbajte ili meditirajte. Na ovaj način ćete ublažiti stres i zasigurno se bolje osjećati.

 

Zadržite “novost” za sebe

Žene imaju potrebu da pričaju o svojim problemima sa drugima, jer smatraju da na taj način lakše rješavaju istih. Ali, ovaj put, ipak pokušajte da kažete što manjem krugu ljudi. Izjadajte se najboljim prijateljicama koje će vam pružiti riječi utjehe i koje će biti uz vas bez obzira da li na kraju odlučite da ostanete u vezi ili da je završite za sva vremena.

 

Ne glumite detektiva

Ako odlučite da ostanete zajedno, nemojte mu preturati po stvarima, ne čitajte mu sms-ove niti elektronsku poštu, jer vam to neće donijeti ništa dobro. Na taj način ćete samo “upasti” u začarani krug opsesije gdje ćete se truditi da pronađete “nešto”, a nadaće se da nikada ništa nećete pronaći. Takođe, rizikujete da pronađete nešto i ponovo budete povrijeđeni.

 

Ne posežite za alkoholom

Iako se čašica ili dvije čine kao savršeno rješenje za trenutno riješavanje problema, to često može izazvati i suprotan efekat. Naime, alkohol će vas natjerati da još više padnete u depresiju ili da vam popuste “kočnice” pa nazovete partnera i kažete mu sve što vam je na umu. Zato, ako već smatrate da je alkohol rješenje za trenutnu situaciju, vodite računa da pijete sa nekim ko će vas u trenutku slabosti spriječiti da napravite bilo kakvu grešku.

 

Krenite na kurs borilačkih vještina

Ne postoji bolji način da se za kratko vrijeme osjećate bolje od sat vremena udaranja u vreću. Vježbanjem tijelo oslobađa endorfin – hormon sreće, zahvaljujući kojem se osjećamo bolje i na sve gledamo pozitivnije.

 

Budite strpljivi

Kada ste prevareni, najgore je to što se vama život okrene naopako, a da vi niste nimalo krivi. Budite spremni na težak period u kojem ćete imati i dobre i loše trenutke. Sreća je to što vrijeme zaista liječi sve rane i, za par mjeseci, najteže stvari će postati manje teške, jer ćete jednostavno s vremenom naučiti kako da se izborite sa njima.

 

Oprostite mu

Da, dobro ste pročitali. Oprostite mu! Na početku će vam se činiti nemoguće da biste bili u stanju da mu oprostite, ali nakon nekog vremena, kada se strasti malo smire, oprostite mu. To što ćete mu oprostiti ne znači da ste zaboravili šta je uradio i koliko vas je povrijedio. Opraštajući njemu vi se zapravo rješavate svog bijesa, jer vi ne želite da provedete ostatak života tugujući zbog nečeg šta je on uradio. Oproštaj je u stvari “poklon” vama, a ne njemu.

 

“Da li da ostanem ili da odem?”

Bez sumnje, ovo je najteže pitanje koje sebi možete postaviti. Volite ga, ali niste sigurni da ćete ikada moći da mu ponovo vjerujete. Razmislite o sljedećim stvarima:

  • Da li je vaša veza bila dovoljno dobra i jaka prije nego što vas je prevario?
  • Da li je prevara zapravo bila zadnja kap koja je prelila čašu u vezi koja i nije imala budućnost?
  • Da li pokazuje kajanje? Da li želi da popravi uništeno?
  • Da li vi možete da mu oprostite?

Kada budete imali odgovore na ova pitanja, sigurno ćete znati i koji će vaš sljedeći korak da bude. U svakom slučaju, ne zaboravite da ste vi i vaša sreća najbitniji.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info