Osam najboljih namirnica koje čiste krv

0

Tokom dana, širok spektar toksina i hemikalija završi u našem krvotoku. To su otpadni produkti koje proizvodi naše tijelo ili hemikalije koje apsorbujemo iz hrane, vazduha, kozmetike ili proizvoda za domaćinstvo koje koristimo.

Vaše tijelo ima sopstveni sistem detoksikacije. Taj sistem konstantno filtrira krv kako bi se eliminisale štetne komponente i zdravlje održalo na optimalnom nivou. Bubrezi, jetra, pluća, crijeva i koža glavni su sistemi filtriranja. Konzumiranjem određenih namirnica možete pomoći unutrašnjim organima da filtriraju više toksina iz krvotoka i izbjegnete nastanak mnogobrojnih oboljenja. Evo i koje su to.

Bijeli luk


Bijeli luk je bogat izvor sumpora, esencijalnog minerala koji organizmu pomaže da eliminiše toksine. On stimuliše jetru da proizvodi enzime za detoksikaciju koji filtriraju toksine iz krvotoka.

Maslačak


Maslačak sadrži ogromnu količinu antioksidanata i fitonutrijenata koji eliminišu toksine iz probavnog sistema i slobodne radikale. Čaj od lišća ili korijena maslačka stimuliše funkcije jetre i pankreasa usljed čega oni “izvlače” toksine iz krvotoka.

Jabuka


Vitamini, minerali i vlakna samo su neke od “stvari” koje jabuka sadrži. Određena jedinjenja koja jabuka sadrži stimulišu proizvodnju žuči i pomažu jetri da se riješi toksina.

Cvekla


Zbog antioksidanata i drugih korisnih hranjivih materija, cvekla je odlično “oruđe” za zaštitu organizma od slobodnih radikala i stimulisanje jetre za veću eliminaciju toksina iz krvotoka.

Peršun


Peršun djeluje kao diuretik koji pomaže bubrezima da “rade svoj posao” i eliminiše više toksina putem urina.

Mrkva


Mrkva je bogata vitaminima (A, B6, C i K), kalijumom i glutationom, proteinom za čišćenje jetre. Za bolji efekat detoksikacije jedite je sirovu, jer kuhanjem dolazi do razlaganja glutationa.

Limun


Limun aktivira funkcije jetre koje su odgovorne za eliminisanje toksina. Topla voda i limun, koju je najbolje piti ujutro, pomaže u oslobađanju enzima koji pretvaraju toksine u jedinjenja rastvorljiva u vodi, a koja se lako mogu izbaciti iz organizma putem urina. Pored toga, limun je bogat izvor vitamina C koji je organizmu, između ostalog, nephodan i za proizvodnju glutationa.

Bosiljak


Bosiljak podržava bubrege i jetru u eliminisanju nakupina toksina. Odličan je za probavu, pomaže kod infekcija te djeluje i kao diuretik usljed čega pomaže brže i količinski veće izbacivanje toksina iz organizma.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info