Moderni dizajn: Kako da spojite nespojivo

0

Kombinovanje različitih uzoraka najnoviji je trend u dekorisanju enterijera. Međutim, pravilan izbor uzoraka može biti pomalo “rizičan”. Donosimo vam par primjera kako da spojite nespojivo i unesete vedrinu u vaš dom.

 

Iskombinujte uzorke različitih veličina

Pokušajte da izbalansirate veće uzorke sa manjima, kao što je prikazano na slici. Široke, vertikalne pruge na tepihu i tabureu iskombinujte sa uzorkom “grčkog ključa” na kauču i ubačenim detaljem na tepihu.

 

Stavite akcenat na omiljeni detalj

Omiljeni detalj (po mogućnosti da je što veći) stavite na centralno mjesto u sobi. Sa strane postavite dva ista detalja u boji, koja se savršeno slažu sa bojom glavnog detalja.

 

Poigrajte se dezenima

Mislite da se geometrijske figure ne mogu iskombinovati sa cvjetnim uzorkom? Griješite! Dnevnu sobu “razbijte” jastučnicama upravo pomenutih uzoraka u kombinaciji sa jednostavnim tepihom i kaučom neutralne boje.

 

Odaberite detalje istog intenziteta boje

Da biste uklopili što više različitih uzoraka, vodite računa da su njihove boje istog intenziteta. U suštini, veoma je jednostavno – odlučite se za komade koji su ili svjetli ili tamni i nećete pogriješiti.

 

Ubacite neutralnu boju

Neutralna boja i dezen dovešće do izražaja detalje koji su znatno svjetliji. Krem sofa u prvi plan ističe narandžaste i tirkizne detalje.

 

Razbijte monotoniju kombinovanim uzorkom

Izaberite dva uzorka različitih boja (možete, primjera radi, odabrati crvenu i tirkiznu) i većinu enterijera “odradite” u toj kombinaciji. Zatim, iskombinujte oba uzorka na nekom od detalja u vašoj sobi, kao što možete vidjeti na slici, gdje je dizajner postavio zavjese koje su kombinacija i crvene i tirkizne boje.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info