Refleksologija: Ljekovita moć primjene pritiska na dijelove stopala

0

Nemate energije? Borite se sa prehladom? Znate li da vam u određenim situacijama može pomoći refleksologija? Refleksologija je postupak masaže, stiskanja ili guranja dijelova stopala, s ciljem poboljšanja cjelokupnog zdravlja. Sam postupak se zasniva na principima tradicionalne medicine o kretanju energije kroz tijelo, čijom se stimulacijom (ili blokadom) može postići ozdravljenje. Sledeći jednostavni pokreti vam mogu pomoći da riješite tegobe koje vas muče.

 

Nesanica

Za mirniji san, pritišćite oba nožna palca. Tačka na spoljnoj strani palca, odmah ispod vrha, odgovara epifizi, žlijezdi koja reguliše količinu hormona sna, melatonina. Trljanje ostatka palca oslobađa umirujući endorfin koji vam pomaže da se opustite.

 

PMS

PMSUkoliko vas muče premenstrualni ili menstrualni grčevi, uštinite zadnji dio bilo koje noge u udubljenju ispod gležnja. Drugom rukom, pritisnite sredinu palca na istoj nozi. Ovo smiruje jajnike i matericu, kao i hipotalamus koji pomaže u regulaciji hormona.

 

Sinusi i glavobolja

Imate problema sa sinusima? Skloni ste glavoboljama? Prelazite prstima gore-dole preko “korijena” svakog nožnog prsta (koristite lagane, ali snažne pokrete). Pritisak na tim mjestima pomaže u pročišćavanju disajnih puteva, prvenstveno nosa, istovremeno smanjujući glavobolju koja se često javlja usljed začepljenja sinusa.

 

Raspoloženje

Povećajte nivo energije, kad god je to potrebno, pritiskom na “uzvišenje” na stopalu koje se nalazi tik iznad luka, a ispod palca. To mjesto odgovara nadbubrežnoj žlijezdi koja je zadužena za ispuštanje adrenalina, hormona odgovornog za povećanje energije.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info