7 suptilnih znakova bipolarnog poremećaja

3

Kada su u pitanju mentalna oboljenja, postoje mogobrojni stereotipi. Ali u stvarnosti, poremećaje raspoloženja može biti prilično teško odrediti i identifikovati, posebno kod osoba sa simptomima bipolarnog poremećaja.

Pripisivanje ovih simptoma zamoru, problemima na poslu ili hroničnom umoru prilično je često. Sljedećih sedam znakova ukazuju na to da promjene raspoloženja nisu samo stvar karaktera već i da mogu poticati od psiholoških poteškoća.

Odlično raspoloženje

Bipolarni poremećaj karakteriše smjenjivanje epizoda manije i depresije. Tokom manične faze, neki pacijenti mogu biti totalno odsutni od stvarnosti. Ali, hipomanija, koja je takođe simptom poremećaja, je visoko-energetsko stanje u kojem se osoba osjeća energično i uzbuđeno, ali nije izgubila pojam o stvarnosti. Hipomanija može biti i prilično ugodno stanje – raspoloženje osobe je povišeno, ona ima dosta energije i kreativnosti te može doživjeti stadijum euforije. To je “gornja” granica ili strana bipolarnog poremećaja u kojoj neki pacijenti i uživaju, sve dok ona traje.

 

Nemogućnost završavanja obaveza

Gomila napola završenih zadataka ili obaveza obilježje je bipolarnog poremećaja. Osobe koje mogu iskoristiti energiju u fazi hipomanije mogu biti prilično produktivne. Oni koji to ne mogu, obično se kreću od zadatka do zadatka, planiranja velikih, nerealnih projekata koji se nikad ne završavaju prije nego pređu na nešto novo. Njima često pažnju privlači nešto drugo i mogu započeti “milion” stvari koje nikada neće završiti.

 

Depresija

Osoba koja je u bipolarnom depresivnom stanju izgleda kao i osoba koja ima “normalnu” depresiju. Ona ima iste probleme sa apetitom, nivoom energije, spavanjem i fokusiranjem, kao i osobe koje imaju normalnu depresiju. Međutim, tipični antidepresivi ne djeluju kod bipolarnih pacijenata. Oni, zapravo, mogu pogoršati njihovo stanje i ubrzati smjenjivanje epizoda depresije i manije.

 

Razdražljivost

Neke osobe sa ovim poremećajem pate od “pomiješane” manije, gdje istovremeno doživljavaju simptome manije i depresije. Tokom takvog stanja, one su ekstremno razdražljive. Svako ima loše dane, što je jedan od razloga zbog kojih je ova vrsta bipolarnosti teško prepoznatljiva. Svi smo ponekad neraspoloženi ili razdražljivi, ali kod osoba sa bipolarnim poremećajem to često postaje toliko ozbiljno da ometa njihove normalne funkcije komuniciranja s okolinom.

 

Brz govor

Neki ljudi su prirodno pričljivi, ali “prisiljeni govor” jedan je od najčešćih simptoma bipolarnog poremećaja. Ova vrsta govora se dešava kada osoba nije u dvosmjernom razgovoru. Šta to znači? Osoba obično brzo govori i, ako pokušate da govorite, ona jednostavno nastavlja da priča, bez obzira što i vi pričate. Često dolazi i do brzog skakanja sa teme na temu.

 

Nepredvidivo ponašanje

Kada su u maničnoj fazi, osobe sa bipolarnim poremećajem mogu imati pretjeranu dozu samopouzdanja. One se osjećaju grandiozno i ne razmišljaju o posljedicama; njima sve dobro zvuči. Dva najčešća tipa ponašanja koja iz ovog mogu proizići su impulsivna kupovina i neobično seksualno ponašanje – stvari koje ne bi uradile da nisu u maničnoj epizodi.

 

Problemi sa spavanjem

Osobe sa ovim poremećajem često imaju probleme sa spavanjem. Tokom depresivne faze, mogu previše spavati i osjećati se stalno umorno. Tokom manične faze, najčešće ne spavaju dovoljno, ali se nikada i ne osjećaju umornima. Čak i nakon prospavanih par sati, one se mogu osjećati odlično i imati visok nivo energije.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info