Zdravlje prije svega: 7 prirodnih načina da poboljšate imunitet

0

Padom imuniteta dolazi i do pojave mnogobrojnih oboljenja i infekcija. Najobičnija prehlada znači da vam je pao imunitet te da biste ga što prije trebali poboljšati. Zdravstveno stanje određenih organa, takođe, može uticati na pad imuniteta, a kako se to ne bi desilo, isprobajte neke od sljedećih prirodnih načina koje preporučuju zdrastveni stručnjaci širom svijeta.

Pomozite jetri


Potrebno je da pomognete svojoj jetri da što bolje uradi proces detoksikacije i da obezbijedi dobar ambijent za ćelije imunološkog sistema koje se tamo nalaze. Povrće iz porodice kupusnjača, kao što su kelj, brokula, zelena salata i kupus potpomažu funkcionisanje jetre i funkcija imunog sistema povećavanjem sposobnosti jetre u izbacivanju toksina iz organizma.

Očistite pluća


Prema ajurvedskoj tradiciji (ajurveda – oblik tradicionalne indijske medicine), đumbir zagrijava tijelo i pomaže razlaganje akumulacije toksina u organima, posebno u plućima i sinusima. Ajurveda vjeruje da đumbir pomaže da se očisti limfni sistem te da sprečava nagomilavanje toksina koji povećavaju rizik od infekcija.

Poboljšajte vid


Crna ribizla sadrži jedninjenja koja se zovu antocijanidi, a koja poboljšavaju zdravlje srca i vid. Pored toga, ovo voće je i bogat izvor vitamina C (sadrži ga u skoro pet puta većim količinama od narandže) pa nije ni čudo zbog čega je upravo ono odgovorno za poboljšanje imuniteta.

Snizite holesterol


Ovsene pahuljice vam mogu pomoći da snizite nivo lošeg holesterola. Njihova rastvorljiva vlakna, osim što pogoduju zdravlju cijelog organizma, pokazala su se veoma učinkovitim “sredstvom” za snižavanje holesterola. Još jedan razlog da uz njih započnete dan!

Zdravija koža


Sok od nara sadrži elaginsku kiselinu i punikalagin koji se bore protiv oštećenja kože koja nastaju usljed djelovanja slobodnih radikala te pomažu u očuvanju kolagena u koži. Takođe, bogat je izvor fitonutrijenata koji pogoduju zdravlju kože.

Smanjite rizik od srčanog udara


Sjemenke bundeve koje su, inače, bogat izvor magnezijuma, mogu pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska i smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara.

Ojačajte kosu


Zbog sadržaja željeza i biotina, jaja vam mogu pomoći da ojačate kosu, posebno njen korijen (kada je korijen jak, dolazi i do manjeg i rjeđeg opadanja kose). Željezo, pored toga, pomaže i u borbi protiv anemije koja, takođe, može uticati na opadanje kose kod žena.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info