“Dva udarca jednim potezom” – predivan ukras i zaštita od komaraca

0

Da li znate da postoji način da u isto vrijeme ukrasite vaše dvorište ili dom i zaštitite se od komaraca i ostalih dosadnih insekata? Posadite neke od ovih biljaka oko kuće, na balkonu ili u saksije te ih rasporedite gdje su najpotrebnije.

Mačija trava


Mačija trava je najefikasnija biljka u borbi protiv komaraca. Istraživanja pokazuju da je čak deset puta efikasnija od najboljih hemijskih preparata za borbu protiv komaraca. Jednostavno je posadite na ona mjesta gdje se skupljaju komarci. Ako imate mačku vodite računa da biljku ne sadite u baštu ili sa ostalim cvijećem. Mačke obožavaju miris ove trave i jedu je kada imaju stomačnih problema, tako da vam se može desti da vam unište ostalo bilje uživajući u ovom.

Neven


Ova predivna, vesela biljka ima specifičan miris koji odbija komarce. Neven posadite blizu ulaznih vrata i prozora da biste spriječili komarce da se približe vašem domu.

Bosiljak


Bosiljak je odličan za tjeranje ne samo komaraca već i muha. Jednostavno ga zasadite u saksije (ili direktno u zemlju) i rasporedite blizu ulaznih vrata i prozora. Osim što je odličan za zaštitu od insekata, bosiljak se koristi i u kuhinji. Braneći se od insekata u isto vrijeme ćete uvijek imati svjež začin na dohvat ruke.

Lavanda


Lavanda je ljubičasta biljka koja nas jako često podsjeća na more i uvijek je divno imati je u blizini. Ali, da li ste znali da uz predivni izgled ona, takođe, odlično odbija komarce? Posadite lavandu u dvorište ili stavite na prozore i pored vrata da biste se zaštitili od komaraca, a u isto vrijeme osjećaćete se opušteno i vaš dom će predivno mirisati.

Menta


Odličan borac protiv komaraca, muha, mrava i ostalih malih insekata koji nas često napadaju. Mentu možemo iskoristiti i kod ujeda insekata tako što ćemo svježim listom protrljati bolno mjesto. Takođe, ovu moćnu biljku iskoristite i za pravljenje čaja i osvježavajućih sokova.

Ruzmarin


Ruzmarin je biljka predivnog mirisa i često se koristi u kuhinji kao začin za pečenu jagnjetinu ili riblje specijalitete. Međutim, odličan je i za tjeranje komaraca, muha i ostalih dosadnih insekata, a što je zanimljivo, zbog svog mirisa i izgleda privlači leptire.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info