7 prirodnih lijekova koji vam mogu pomoći da brže zaspite

0

Problemi sa spavanjem česta su pojava s kojom se susreće sve veći broj žena i muškaraca. Međutim, prije nego se odlučite da nabavite bilo kakve fabričke proizvode koji vam mogu pomoći da brže zaspite (u prvom redu mislimo na razne vrste tableta za spavanje), probajte neke od prirodnih i isprobanih lijekova.

 

Magnezijum i kalcijum

I magnezijum i kalcijum vam mogu pomoći da brže zaspite, a kada se uzimaju zajedno oni su još efikasniji. Pored toga, uzimanjem magnezijuma “isključujete” i rizik od srčanih problema koji se javljaju prilikom uzimanja samo kalcijuma. 200 mg kalcijuma (smanjite dozu ukoliko pomenuta bude uzrokovala proljev) i 600 mg kalcijuma prije spavanja mogu vam biti od pomoći.

 

Hmelj

Ekstrakt hmelja odavno je u primjeni kao blagi sedativ koji pomaže u slučajevima anksioznosti i nesanice. 30 do 120 mg bi vam moglo pomoći da lakše i brže zaspite.

 

Aromaterapija

Lavanda je pravo čudo, s obzirom da istraživanja pokazuju da pomaže u slučajevima nesanice. Ona je i jeftin, netoksičan način da brže utonete u san. Dovoljno je da u jastučnicu stavite par strukova lavande i to bi vam trebalo pomoći. Možete koristiti i sprej sa pravom lavandom – jednostavno pošpricajte malo spreja po jastučnici.

 

Melatonin

Melatonin je hormon koji kontroliše san pa i ne čudi što upravo on “izaziva” spavanje. Iako neki stručnjaci preporučuju uzimanje većih doza, istraživanja pokazuju da su manje doze efikasnije. Pored toga, postoji i bojazan da bi veće doze mogle povećati rizik od nastanka depresije. Ukoliko se odlučite da ga uzimate, nemojte uzimati više od 0.3 grama melatonina dnevno, prije spavanja.

 

Joga ili meditacija

Lakše vježbe joge ili istezanja (izbjegavajte energičnije vježbe) mogu vam pomoći da brže zaspite. Isprobajte jednostavnije vježbe dok ste u krevetu, a nakon njih meditirajte par minuta. Zatvorite oči i, pet do deset minuta, ne obraćajte pažnju ni na šta drugo osim na disanje.

 

L-teanin

Ova amino kiselina potiče iz zelenog čaja, a osim što pomaže da budete smireni tokom dana, ona pomaže i da brže utonete u san. Međutim zeleni čaj ne sadrži dovoljne količine L-teanina koje su neophodne za dobar san. Korištenje suplemenata L-teanina vam može pomoći, a potrebno je da uzmete 50 do 200 mg prije spavanja.

 

Napomena: Prije uzimanja suplemenata, posavjetujte se sa farmaceutom ili doktorom.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info