3 stvari koje trebate znati o glutenu

0

O njemu se toliko priča u posljednje vrijeme, a mnogi ga i izbacuju iz ishrane. Ipak, koliko se o njemu priča, zanimljivo je da veoma mali broj žena i zna šta je zapravo gluten. Evo koje tri stvari biste trebale znati.

Gluten je protein


Da, gluten je vrsta proteina koji se prirodno nalazi u pšenici i drugim žitaricama, kao što su ječam i raž. Ali, gluten možete pronaći i u drugim, mnogobrojnim proizvodima, kao što su preljevi za salate, mješavine začinskog bilja pa čak i u balzamu za usne. Veliki broj žena misli da ne unosi gluten ukoliko ne konzumiraju žitarice, hljeb i tjesteninu, ali istina je sasvim suprotna.

Gluten nije zastupljen u svim tipovima žitarica


Određene žitarice ne sadrže gluten, a to su riža, kukuruz, kvinoja, heljda, proso, sirak i ovas (sve dok nisu kontaminirani pšenicom prilikom obrade). Žitarice koje ne sadrže gluten prepune su vitamina, minerala i vlakana i, sve dok ne pretjerujete sa njihovim unosom, one vam mogu pomoći i da se riješite suvišnih kilorgama i da poboljšate zdravlje srca.

Izbjegavanje glutena može vam pomoći da se osjećate bolje


Osobe koje imaju celijačnu bolest moraju u potpunosti izbaciti namirnice koje sadrže gluten, jer čak i najmanje količine izazivaju simptome uključujući bol u stomaku i nadimanje. Međutim, osobe koje nemaju celijačnu bolest takođe mogu imati koristi od eliminisanja glutena iz ishrane, ukoliko su netolerantne na gluten. Konzumiranje glutena može izazvati neželjene efekte kao što su nadutost i drugi gastrointestalni problemi, umor, simptomi slični gripu.

Nažalost, trenutno ne postoji pouzdan test koji sa stopostotnom preciznošću određuje netoleranciju na gluten, ali ako mislite da vam on ipak smeta, nemojte ga unostiti sedam dana i pratite kako se osjećate.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info