6 znakova koji pokazuju da imate anksiozni poremećaj

0

S vremena na vrijeme, svi postajemo podložni nervozi ili anksioznosti. Primjera radi, to se može desiti kada pričamo u javnosti ili kada prolazimo kroz finansijske poteškoće. Međutim, kod velikog broja žena anksioznost postaje toliko česta i snažna da počinje polako da utiče na svakodnevne aktivnosti i kvalitet života.

Kako možete znati da je anksioznost sa kojom se susrećete s vremena na vrijeme prešla u anksiozni poremećaj? To nije nimalo lako. Anksioznost se pojavljuje u različitim oblicima, kao što su napadi panike, fobije i društvena anksioznost, a razlika između zvanične dijagnoze i “normalne” anksioznisti nije uvijek jasna.

Za početak, ukoliko imate neki od sledećih simptoma na dnevnoj bazi, bilo bi mudro da porazgovarate sa svojim doktorom.

Pretjerana zabrinutost


Obilježje generalizovanog anksioznog poremećaja (najšireg tipa anksioznosti) je pretjerana zabrinutost o svakodnevnim stvarima, velikim i malim. Ali, šta čini “pretjerano” i “previše”? Ukoliko imate uporne anksiozne misli većinu dana nedjeljno, u trajanju od tri do šest mjeseci. Takođe, ukoliko anksioznost utiče na svakodnevni život i ako je praćena simptomima, kao što je umor, sigurno je u pitanju anksiozni poremećaj.

Razlika između anksioznog poremećaja i “normalne” anksioznosti najčešće se ogleda u tome da li vaše emocije uzrokuju preveliku patnju i disfunkcionalnost ili ne.

Problemi sa spavanjem


Problemi sa zaspivanjem ili spavanjem povezuju se sa širokim spektrom zdravstvenih problema, i fizičkih i psihičkih. Naravno, uopšte nije neobično da se “prevrćete” po krevetu cijelu noć uoči nekog važnog događaja.

Ali, ako hronično ležite budni, zabrinuti i uzrujani oko uobičajenih problema ili oko ničeg posebnog, to može biti znak anksioznog poremećaja. Prema istraživanjima, skoro 50% osoba koje imaju generalizovani anksiozni poremećaj imaju problema sa spavanjem.

Iracionalni strahovi


Određeni tipovi anksioznosti se ne mogu generalizovati; naprotiv, oni se povezuju sa određenom situacijom ili sa određenom stvari, kao što su letenje, životinje ili boravak u zatvorenom prostoru. Ukoliko je ovaj strah izrazito snažan, destruktivan i izlazi iz okvira koji uključuju realni rizik, to je simptom fobije, vrste anksioznog poremećaja.

Napetost mišića


Skoro pa stalna napetost mišića – bez obzira da li se sastoji od stezanja vilice, stiskanja pesnica ili zatezanja mišića cijelog tijela – često prati anksiozni poremećaj. Ovaj simptom može biti tako uporan i prodoran da osobe koje ga imaju duže vrijeme mogu i prestati da ga primjećuju.

Redovono vježbanje može vam pomoći da napetost mišića držite pod kontrolom, ali ukoliko prekinete ciklus vježbanja usljed povrede ili neke druge okolnosti, napetost može i da se pogorša.

Hronično loša probava


Anksioznost može početi u vašem umu, ali se ona često manifestuje u organizmu kroz fizičke simptome, kao što su hronični problemi sa probavom. Sindrom iritabilnog kolona, stanje koje karakterišu stomačni bol, grčevi, nadimanje, gasovi, zatvor ili proljev zapravo je anksioznost u probavnom traktu. Sindrom iritabilnog kolona nije uvijek povezan sa anksioznošću, ali se ova dva stanja obično javljaju skupa i jedno često pogoršava drugo.

Stomak je veoma osjetljiv na psihološki stres, ali i obratno – fizička nelagodnost usljed hronično loše probave može povećati nivo anksioznosti.

Samosvijest


Društveni anksiozni poremećaj ne podrazumijeva uvijek obraćanje većoj grupi osoba ili zauzimanje centra pažnje. U većini slučajeva, anksioznost je izazvana svakodnevnim situacijama kao što je razgovor jedan-na-jedan tokom društvenog okupljanja ili konzumiranje hrane i pića ispred manjeg broja ljudi.

U ovim situacijama, osobe sa društvenim anksioznim poremećajem često se osjećaju kao da svi u njih gledaju te doživljavaju simptome kao što su crvenilo, drhtanje, mučnina, znojenje i poteškoće sa govorom. Pomenuti simptomi mogu biti toliko snažni da je upoznavanje novih ljudi, održavanje veze ili napredovanje na poslu skoro pa nemoguća misija.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info