5 najboljih prirodnih lijekova protiv upale zglobova

0

Upala zglobova može biti praćena širokim spektrom zdravstvenih problema, od kojih su najčešći artritis, giht i lumbalna kičmena stenoza. Sama upala može postati veliki problem ukoliko se javlja u kontinuitetu.

Uz upalu mogu se javiti crvenilo, bol, otok i druge neprijatnosti koje mogu uticati na kvalitet vašeg života. Međutim, postoje određene stvari koje možete uraditi kako biste eliminisali ove neprijatne simptome.

 

Dodajte omega-3 masne kiseline u ishranu


Omega-3 masne kiseline izrazito su pogodne za zdravlje cijelog organizma, a istraživanja pokazuju da one pomažu i u borbi protiv upala. Najbolji izvori omega-3 masnih kiselina su masne vrste ribe (skuša, tunjevina, riječna pastrmka) i orašasti plodovi (orasi, bademi).

Ograničite unos određenih namirnica


Vaše tijelo prirodno stvara mokraćnu kiselinu uz pomoć purina koji se nalaze u jetri. U principu, mokraćna kiselina iz organizma se izbacuje putem mokraće, a crijevne bakterije razlažu zaostale količine. Međutim, kada se u organizmu nalazi previše mokraćne kiseline, može doći do formiranja kristala soli. Oni se formiraju na zglobovima i usljed toga dolazi do upale.

Smanjenje unosa purina putem ishrane može spriječiti taj proces. To podrazumijeva ograničavanje ili potpuno eliminisanje unosa namirnica kao što su govedina, jagnjetina, svinjetina, alkohol, voćni sokovi i visoko fruktozni kukuruzni sirup.

Vježbanje


Istraživanja pokazuju da redovno vježbanje može smanjiti upalu. Istraživači ne razumiju u potpunosti zašto je to tako, ali vjeruju da je jedan od glavnih razloga to što vježbanjem dolazi do proizvodnje većih količina anti-upalnih proteina, citokina i hemokina.

Pored toga, redovna fizička aktivnost pomoći će vam i da kontrolišete tjelesnu težinu što može biti od pomoći u održavanju količine mokraćne kiseline pod kontrolom.

Hranite se zdravo


Unošenjem zdravih i eliminisanjem nezdravih namirnica iz ishrane, dolazi i do redukovanja upale. To znači da biste uglavnom trebali konzumirati zdrave namirnice kao što su voće, povrće, pasulj, integralne žitarice, orašasti plodovi i druge namirnice biljnog porijekla kao i vrste ribe bogate omega-3 masnim kiselinama i nemasne vrste peradi (ćuretina i piletina su najbolje).

Ipak, imajte na umu da svako drugačije reaguje na integralne žitarice i određene vrste voća (kod nekih, pomenute namirnice mogu izazvati upalu). Sve u svemu, trebalo bi da unosite više zdravih namirnica od nezdravih koje sadrže visoke količine šećera i zasićenih masti (brza hrana, obrađene vrste mesa i namirnica) i koje pridonose upali.

Namirnice koje pomažu izbacivanje mokraćne kiseline iz organizma


Određene namirnice mogu pomoći u smanjenju količine mokraćne kiseline u organizmu, čime se sprečava nastajanje ili smanjuje upala. Prirodni izvori vitamina C i folne kiseline vam mogu pomoći u tome. Vitamin C se, pored citrusa, može naći u više vrsta voća i povrća, uključujući kivi, dinju, ljubičasti kupus, brokulu i paprike.

S druge strane, folnu kiselinu (koja je vitamin B) možete unositi putem mahunarki, citrusa i povrća zelenih listova. Takođe, unošenje većih količina vode može pomoći u izbacivanju mokraćne kiseline iz organizma.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info