8 stvari koje svaka žena treba da zna o svojim hormonima

0

Ukoliko osjećate da nešto nije u redu, možda je u pitanju stvar koja se najčešće previdi: hormoni. Oni utiču na sve: od promjene raspoloženja i tjelesne težine do nivoa energije.

Iako ste svjesni svoga zdravlja i vodite brigu o svom tijelu, određene stvari možda ipak propuštate. Donosimo osam stvari koje svaka žena treba znati o svojim hormonima.

Tableta ne rješava probleme


Nasuprot uvriježenom vjerovanju, tablete ne pomažu u slučajevima PMS-a, akni, obilne menstruacije ili promjena raspoloženja. Ona samo kratkoročno “maskira” simptome putem vještačkih hormona koji blokiraju prirodni ritam tijela. Jedina stvar koja popravlja ove simptome je rješavanje njihovih uzroka putem ishrane i životnog stila (više o tome u nastavku).

Hormoni vam nisu neprijatelj, već prijatelj. Oslonite se na njih!


Zdrava hormonska ravnoteža, osim što pomaže vašoj koži da sija, drži tjelesnu težinu pod kontrolom, poboljšava rapoloženje i povećava nivo energije, ona vam pomaže i da održite svoju kreativnost i ambicije na optimalnom nivou. Naučite da slušate svoje hormone da biste mogli da isplanirate svoj život onako kako vama najviše odgovara.

Nije OK da vas muči PMS


Iako je već odavno ustaljena fraza “oni dani u mjesecu” kada se osjećate slabo i imate grčeve, migrene i nadutost, to uopšte ne mora da bude vaša realnost. Naše tijelo je napravljeno da normalno funkcioniše tokom cijelog mjeseca, bez da se osjećamo “bolesno”. Ako imate PMS simptome, posegnite za hranom koja će vam omogućiti da se bolje osjećate.

Hormonima je potrebna mast da bi “preživjeli”


Prije nego što se odlučite da napravite omlet od bjelanaca, razmislite o sljedećem: naime, vašim reproduktivnim hormonima je neophodna mast da bi funkcionisali i opstali. Ako pretjerujete u dijetama i ne unosite dovoljno masti, hormoni neće biti u mogućnosti da se odbrane od mnogih hormonalnih bolesti. Zbog svega ovoga, sljedeći put napravite omlet ne odbacujući žumanjke.

Uz pomoć hrane produžite i pojačajte plodnost


Godine izgladnjavanja mogu imati velikog uticaja na mogućnost žene da ostane u drugom stanju. Sve više žena mlađe starosne dobi ne može da ostane u drugom stanju, jer su im zbog loše ishrane poremećeni hormoni. Ako u budućnosti planirate djecu, učinite i sebi i svom tijelu uslugu i na vrijeme počnite da se zdravo hranite.

Pravilna detoksikacija


Kada je riječ o detoksikaciji organizma uvijek morate imati u vidu da je detoksikacija (hranom ili tečnostima) jedino uspješna ukoliko se svakodnevno pravilno hranite. Da bi jetra funkcionisala pravilno i uticala na rad hormona, u organizam, preko hrane, morate unositi dovoljnu količinu potrebnih vitamina, amino kiselina i antioksidanata.

Nepravilna ishrana = Nepravilan rad hormona


Kada želimo da poboljšamo rad hormona (estrogen, testosteron, progesteron, kortizol i hormoni štitne žlijezde), sve se opet svodi na pravilnu ishranu i unošenje svih potrebnih sastojaka u organizam. U suštini, da bi vam hormoni pravilno radili morate pravilno i da se hranite.

Problemi sa varenjem


Nemojte uzimati “zdravo za gotovo” činjenicu da jednom sedmično idete “van”, da vam se nakon svakog obroka nadima stomak i da često morate piti tablete da vam ublaže žgaravicu i pomognu pri varenju hrane. Kada se proces varenja ne odvija kako bi trebao, to ujedno znači da vam ni organizam ne apsorbuje hranu kako bi trebalo, niti da izbacuje toksine. I jedno i drugo može ozbiljno narušiti pravilan rad hormona.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info